Carte

O carte despre teroarea comunistă

La începutul lucrării, autorul menţionează că dedică această carte memoriei participanţilor la răscoalele din stânga Nistrului împotriva terorii bolşevicilor, celor deportaţi şi represaţi, patrioţilor neamului nostru din trecut, de astăzi şi celor care vor veni după noi.

Publicistul Vlad Pohilă a menţionat că-i o carte documentată bine, autorul lucrând în arhive şi descoperind crimele comunismului împotriva băştinaşilor din Transnistria. Nicolae Dabija a caracterizat-o drept un rechizitoriu asupra comunismului. „Este cartea-document a memoriei. Iar memoria nu poate fi distrusă. Autorul a cunoscut de mic copil teroarea comunistă, fiind deportat, la vârsta de patru ani, împreună cu părinţii”, a constatat consăteanul său, Vladimir Beşleagă. Andrei Strâmbeanu, coleg de facultate al autorului, a spus că această carte este o palmă dată colegilor lui de breaslă, pentru că anume ei trebuiau s-o scrie.

Profesorul universitar Anatol Petrencu, moderatorul manifestării, a fost de părere că pentru acest volum autorul ar trebui să fie ales cel puţin membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Alexei Mamei s-a născut în 1935, la Mălăieşti, în stânga Nistrului, a absolvit Institutul Pedagogic din Chişinău. În 1958-1961 a fost directorul şcolii din Cornova, Ungheni, iar în 1961-1964 – al celei din Speia, r-nul Tiraspol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *