Cultură

O expoziţie dedicată scriitorului Nicolae Labiş a fost inaugurată la Chişinău

Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” a vernisat astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova expoziţia sub genericul „Eu nu mai sînt, e-un cîntec tot ce sînt”, dedicată scriitorului român Nicolae Labiş, la 80 de ani de la naştere.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menţionat că expoziţia este una foarte bogată. „E un moment omagial pe care îl merită Nicolae Labiş. Poezia lui are farmec. El a ştiut să pună o scînteie genială în poemele sale”, a constatat Arcadie Suceveanu.

La rîndul său, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Vasile Malaneţchi, a afirmat că despre Nicolae Labiş, academicianul Eugen Simion a spus că ar fi „buzduganul unei generaţii”. „Eu aş zice că Nicolae Labiş a trecut ca o cometă, strălucind pe cerul literaturii române, fertilizînd solul acesteia cu o mulţime de teme şi metafore, pe care le-am regăsit în poezia reprezentanţilor generaţiei şaizeciste, venită după el: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Liviu Damian etc.”, a spus directorul Muzeului.

Vasile Malaneţchi a precizat că la propunerea scriitorului Nicolae Popa, colaborator al muzeului, a fost instituit premiul pentru "Nicolae Labiş". Primul laureat al acestuia a devenit Maria-Paula Erizanu pentru volumul "Ai grijă de tine".

Nicolae Labiş s-a născut la 2 decembrie 1935, în Poiana Mărului, comuna Mălini, judeţul Baia, în prezent judeţul Suceava, România. A studiat la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni şi la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Iaşi, precum şi la Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu şi Camil Petrescu, iar printre colegi pe Florin Mugur, Lucian Raicu, Ion Gheorghe, Doina Sălăjan şi Gheorghe Tomozei.

A lucrat la revista „Contemporanul”, apoi la „Gazeta literară”. Începînd din toamna lui 1955, urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă renunță după doar un semestru. Poemul său, „Moartea Căprioarei” apare în „Viața Românească”, acelaşi an. În 1956 i-au apărut cărţile „Primele iubiri” şi „Lupta cu inerţia”. În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, la vîrsta de 21 de ani, a fost victima unui accident grav de tramvai. S-a stins din viaţă la 22 decembrie 1956, la Bucureşti.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 ianuarie 2016.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *