Social

O mie şi una de nopţi ale Chişinăului: Un nou sezon cu carusele vechi

Modelele vechi, moştenite de pe timpurile sovietice, vopsite de zeci de ori pe parcursul anilor, unele schimbate complet, nu se „asortează” deloc cu suflul proaspăt al primăverii de afară. Dimpotrivă, graţie lor, imaginea parcului e ca şi acum 40 de ani… În „Valea Trandafirilor” cel mai nou carusel datează din 2004, însă cele mai multe dintre ele au fost date în exploatare încă prin 1998. Modelele procurate au fost aduse din ţările fostei URSS, aşa că nu sunt deloc contemporane.

„Caruselele de ultimă oră costă foarte mult, iar noi, fiind la autogestiune, nu ne putem permite să modernizăm parcurile”, ne spune Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei municipale parcuri de cultură şi odihnă. Potrivit lui, echipamentul unui „Munte vesel” costă minimum un milion de lei, sumă egală cu venitul anual al tuturor parcurilor de agrement din capitală. Astfel că, pentru crearea unui parc modern cu patru atracţiuni pentru adulţi şi cinci-şase pentru copii, ar fi necesară o investiţie de minimum 20 de milioane de lei. Mihai Ciobanu ne mai spune că obiectele de agrement din parcurile Chişinăului sunt uzate în proporţie de 50%. Dar, chiar dacă echipamentul e învechit, acesta se află stare tehnică bună. De regulă, el este utilizat până la o uzură de peste 90%. De exemplu, caruselul „Roata Dracului” este uzat doar în proporţie de 35 la sută, prin urmare, va funcţiona încă cel puţin opt ani. E mai puţin costisitoare reparaţia caruselelor existente, decât procurarea unora noi, astfel că, pe parcursul ultimilor ani, în total au fost procurate numai nouă atracţiuni noi. Totuşi administraţia anunţă că până în luna iulie vor fi aduse zece utilaje noi.

Mihai Ciobanu spune că a încercat să găsească un investitor străin, cu ajutorul căruia să renoveze complet parcul. Un cetăţean american era dispus să aloce suma necesară, dorind să încheie un contract pe o durată mai îndelungată. Dar, cu părere de rău, ideea nu a fost susţinută de municipalitate, care a refuzat să dea în arendă spaţiul pentru mai mulţi ani, astfel că administraţia este nevoită să se descurce de sine stătător. Totuşi, este de părere directorul, dacă un astfel de investitor nu va fi acceptat, iar autorităţile locale nu vor găsi mijloace pentru întreţinerea parcului, în cel puţin opt ani utilajul nu va mai fi funcţional. Cu toate problemele existente, administratorul Anatolie Rusnac consideră că parcul de distracţie nu duce lipsă de vizitatori, în special, în zilele de odihnă şi de sărbătoare. „Numărul vizitatorilor în ultimii ani aproape nu a scăzut. Oamenii au nevoie de un loc de relaxare, iar noi le propunem preţuri relativ mici – între unu şi zece lei. Chiar dacă veniturile acumulate din vânzarea biletelor la caruselul „Roata Dracului”, de exemplu, sunt cu mult mai mici faţă de cheltuielile pentru energia electrică pe care o consumă acesta.

Parcul de distracţii „Valea Trandafirilor”, la fel ca şi alte două parcuri de agrement şi două cu staţiuni de bărci existente în Chişinău, intră acum în sezonul de vară. Directorul tehnic al parcului, Anatol Dănoagă, ne-a declarat că, înainte să intre în primăvară, toate echipamentele au fost supuse expertizei tehnice. În total, îşi aşteaptă vizitatorii 18 carusele şi maşinuţe. Deşi, până la 1 iunie, se vor mai face lucrări de reparare şi de verificare, am putea spune că parcurile deja funcţionează. Aşa învechite cum sunt, pentru că cele noi mai rămân pe lista de aşteptare…

————————————
Ce cred vizitatorii parcului?

Svetlana
Locuim în apropiere de „Valea Trandafirilor” şi băiatului meu îi place să vină aici destul de des. Sunt multe atracţiuni pentru copii, din păcate, în altă parte nu prea au unde se juca. Chiar dacă caruselul are peste 40 de ani, arată bine, la vârsta lui. Nu cred că ar fi mai bune carusele noi. Astea sunt verificate în timp, dar în cele noi aş avea parcă mai puţină încredere.

Natalia
S-au mai făcut ceva modificări în ultimii ani, s-au montat mai multe leagăne şi e mult spaţiu de joacă, aşa că vin des cu fiul meu aici. „Valea trandafirilor” este unul dintre puţinele parcuri unde pot să se distreze copiii. Nu îmi place că sunt prea multe gunoaie şi lacul este murdar. Da, sunt cam vechi caruselele, dar ce să facem dacă nu avem altele mai bune? Este bine că măcar cele vechi există…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *