Astăzi 3 Septembrie 2015, Joi - Ultima actualizare la ora 09:33
Abonamente

Timpul Liber 25 Iunie 2010, ora 09:30    Din editia print

Comentariul savantuluiO nouă explozie solară, în 2013?

Marime Font

 

 
 
Chişinău
22°
Hânceşti
23°
Tiraspol
23°
Chişinău 71 Hânceşti 73 Tiraspol 73
 

„Dragă redacţie, am citit pe site-ul www.timpul.md materialul „NASA: Terra va fi lovită de explozii solare devastatoare”, apărut la 17 iunie 2010. Informaţia m-a alarmat, deoarece se referea la nişte posibile catastrofe naturale care urmează să se producă foarte curând, în maximum trei ani. Mă interesează ce cred savanţii moldoveni despre exploziile solare, cum comentează ei asemenea fenomene. (Maria Pascal, Chişinău)”

Un fenomen similar a avut loc în 1989

Sub aspect energetic, Soarele este în esenţă un megareactor termonuclear. Interacţionând cu plasma, el generează o serie de efecte periodice cunoscute sub numele generic de activitate solară, incluzând petele pe suprafaţa acestuia, erupţiile solare din ele în cicluri cu o durată medie de 11,2 ani. Intensificarea erupţiilor din petele solare se manifestă prin extinderea treptată a zonelor aurorale cereşti de pe Terra, marcând debutul unui nou ciclu de convulsii solare.


Petele ce apar pe soare sunt semnale care anunţă declanşarea exploziilor solare. Ultima explozie de acest fel a avut loc în martie 1989 şi a fost înregistrată ca fiind cea mai puternică furtună geomagnetică abătută asupra Terrei în secolul XX. O furtună solară poate provoca fenomenul de ejecţie coronală a masei - un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pământul în 1859, când „cea mai puternică erupţie solară cunoscută în istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de câteva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pământului.
Eliberările explozive de energie în timpul furtunilor solare aruncă în spaţiu nori de particule atomice, care provoacă radiaţii de microunde şi unde radio. Acestea, la rândul lor, generează pe Pământ interferenţe electrice, afectând ecranele TV şi calculatoarele, creând salturi de tensiune în reţelele şi aparatele electrice până la blocarea lor.

NASA studiază fenomenul

Astăzi, Soarele se află aproape de un final de ciclu al activităţii solare de 11 ani şi a activităţii magnetice de 22 ani. Astfel, furtunile solare, deja declanşate, vor creşte în frecvenţă şi intensitate spre vârful activităţii în anii 2012-2013. Ţinând cont de evoluţiile din trecutul recent - anul 1989 - ale furtunilor solare, dar şi de semnalele mai ameninţătoare ale petelor solare, monitorizate din 2006, savanţii de la NASA au intensificat cercetările spaţiale şi, concomitent, au început să sune alarma, pe alocuri, cam exagerat. NASA a trimis deja o sondă să investigheze problema încă la începutul lunii martie curent. O navă spaţială a Laboratorului pentru Fizică Aplicată a Universităţii „John Hopkins” va ajunge mai aproape de Soare decât oricare altă sondă până în prezent. Cercetătorii se aşteaptă că informaţiile obţinute în această călătorie temerară vor revoluţiona tot ceea ce ştim până acum referitor la Soare şi vântul solar. Primele date au şi început să parvină şi acestea au generat informaţiile apărute în mass-media, precum şi analize legate de riscurile furtunii solare, pe care va trebui să le înfruntăm.

Scenarii optimiste şi pesimiste

Unul din scenariile optimiste este că Terra va suferi doar câteva ore din cauza furtunilor magnetice. Posibil că unii sateliţi vor avea probleme, în funcţie de cât de puternică va fi furtuna, posibil că vor exista anumite probleme în zonele mai nordice (sau sudice, depinde de unghiul sub care va fi lovit Pământul) dar, din fericire, mica noastră planetă are un scut magnetic mai eficient decât îşi închipuie unii. Potrivit unui scenariu mult mai pesimist, aparţinând dr. R. Fisher de la NASA - cataclismul ar putea dura zile şi luni întregi. Cei mai pesimişti, vorbesc însă de ani întregi, estimând eventualele pagube provocate de furtunile solare din 2012-2013 la peste trei trilioane de dolari - cifră ce depăşeşte de 20 ori pagubele provocate de uraganul Katrina. Conform publicaţiei New Scientist, accentuarea furtunilor solare prognozată pentru 2012-2013 ar putea duce la perturbări majore în sistemul de geolocare GPS, în întreaga lume. Autorii publicaţiei au demonstrat că tipul de radiaţie emisă de exploziile solare poate perturba sau chiar întrerupe funcţionarea dispozitivelor GPS. În prezent, avioanele se bazează pe semnalele GPS, dar acestea servesc şi la sincronizarea reţelelor de energie electrică şi de telefonie mobilă. Câteva comisii internaţionale de cercetători studiază problema, încercând să găsească soluţii înainte de 2012.

Câteva concluzii…

Încheind acest mic comentariu, aş menţiona că toate tipurile de explozii, dar mai ales de proporţii gigantice, cum sunt cele solare, sunt fenomene neliniare complicate, care au o multitudine de trasee ale evoluţiei în timp. Astfel, sunt necesare în continuare cercetări permanente ale evoluţiei erupţiilor solare pornite. Concomitent, este necesară extinderea activităţilor legate de evaluarea riscurilor şi impactului unor astfel de hazarduri pentru a lua din timp măsurile de prevenire a unui dezastru de proporţii. Semnalele date în legătură cu activitatea solară din 2012-2013 vor genera investigaţii extinse în dezvoltarea sistemelor adaptive la condiţii extremale de funcţionare. Aceste semnale trebuie să fie auzite şi de comunitatea ştiinţifică din R. Moldova, în elaborarea unor recomandări privind diminuarea impactului furtunii solare asupra diferitelor sfere de activitate.

Un articol de: Valeriu Canţer, academician
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 09:33

Incendiu de proporții la cel mai mare aeroport din Moscova: Trei mii de pasageri au fost evacuați (VIDEO)

Incendiu de proporții la cel mai mare aeroport din Moscova: Trei mii de pasageri au fost evacuați (VIDEO)

Trei mii de pasageri au fost evacuați de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, după ce un incendiu de proporții a cuprins, în această dimineață, zona de depozitare a bagajelor.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 09:22

Doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România

Doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că oficiali au găsit doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări - primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 09:20

Oficialii europeni prelungesc până în martie 2016 sancţiunile impuse în legătură cu criza din Ucraina

Oficialii europeni prelungesc până în martie 2016 sancţiunile impuse în legătură cu criza din Ucraina

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit miercuri să prelungească cu şase luni, până pe 15 martie 2016, sancţiunile impuse unor ucraineni şi ruşi pentru implicare în conflictul din estul Ucrainei, potrivit unor surse concordante citate de AFP...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 09:16

Tancurile americane vor sta o vreme la baza SUA din Mannheim, înainte de a ajunge în România

Tancurile americane vor sta o vreme la baza SUA din Mannheim, înainte de a ajunge în România

SUA vor relua exploatarea bazei militare din oraşul german Mannheim, denumită „Coleman Barracks”, a anunţat comandantul Armatei SUA în Europa Gen. Ben Hodges, potrivit Spiegel.

( ) Citeşte tot articolul

Social 3 Septembrie 2015, ora: 08:55

BASARABIA - Societatea celor oropsiți

S-ar putea crede că este o fabulă, însă realitatea e de așa natură, că nici nu este cazul de a pune cuiva întrebări sau de a cere de la cineva niște răspunsuri. Este doar procesul unei dezvoltări umane într-un spațiu încă necivilizat parțial. Este un mod de...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 08:49

Poroșenko: Sancțiunile și eroismul militarilor ucraineni sunt elemente-cheie în stăvilirea agresiunii ruse

Poroșenko: Sancțiunile și eroismul militarilor ucraineni sunt elemente-cheie în stăvilirea agresiunii ruse

Sancțiunile și eroismul militarilor ucraineni sunt elemente-cheie în stăvilirea agresiunii ruse, a declarat miercuri președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în timpul reuniunii Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Septembrie 2015, ora: 08:32

(PRESA STRĂINĂ) Ruşii sunt mai revoltaţi de funcţionarii corupţi, decât de războiul lui Putin

(PRESA STRĂINĂ) Ruşii sunt mai revoltaţi de funcţionarii corupţi, decât de războiul lui Putin

În Rusia, între înaltul funcţionar şi corupt se pune tot mai des semnul egalităţii, scrie Les Echos.

( ) Citeşte tot articolul

Social 3 Septembrie 2015, ora: 08:30 de Lia Ciutac

Ana Mișina, femeia care salvează vieți de trei decenii

Ana Mișina, femeia care salvează vieți de trei decenii Din editia print

Pentru a face interviul, am așteptat-o pe doctorița Ana Mișina o bucată de timp. Deși avem stabilită o întâlnire din timp, datoria de a salva vieți era mai presus de orice. Potrivit colegilor şi pacienţilor săi, doctorul în științe medicale, Ana Mişina, a reuşit...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 3 Septembrie 2015, ora: 08:15

ANALIZĂ Cum poate schimba gazul raporturile de putere din Orientul Mijlociu

Cum poate schimba gazul raporturile de putere din Orientul Mijlociu

Potrivit companiei italiene, este vorba de unul din cele mai mari zăcăminte din lume și cel mai mare din regiune care a fost descoperit vreodată.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Septembrie 2015, ora: 08:05

Expert despre jaful secolului: Aştept tergiversarea cazului, până când oamenii vor uita

Continuarea investigării fraudelor bancare de către compania Kroll este privită diferit de către experţi şi formatorii de opinie de la Chişinău. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”,...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Septembrie 2015, ora: 07:43

De unde se alimentează Ghereta Neamului? Fotoinvestigație.

De unde se alimentează Ghereta Neamului? Fotoinvestigație.

Unii detractori ai campaniei de promovare a Gheretei Neamului din scuarul liceului ”Gh. Asachi” ne acuză că noi suntem subiectivi și că ghereta respectivă nu este decît o simplă gheretă, chiar dacă arată luxos.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Septembrie 2015, ora: 07:37

ISTORIA DESPRE 3 SEPTEMBRIE: Al doilea Război Mondial - Marea Britanie şi Franţa declară război Germaniei.

În 1950 a încetat din viaţă inventatorul, constructorul de avioane şi motoare Traian Vuia, membru de onoare al Academiei Române. În 1906 a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul....

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 Septembrie 2015, ora: 07:21

(SĂNĂTATE) Obiceiul de dimineață, susținut de divele de la Hollyoowd care îți distruge dinții

(SĂNĂTATE) Obiceiul de dimineață, susținut de divele de la Hollyoowd care îți distruge dinții

Lămâia se numără printre fructele cu care o mare parte dintre femei își încep dimineața. Un pahar de apă călduță, cu zeama de citrice, se spune că face minuni, acesta fiind obiceiul matinal și al câtorva dive de la Hollyoowd. Însă cercetătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Septembrie 2015, ora: 07:13

Horoscop 3 septembrie 2015

Horoscop 3 septembrie 2015

Berbec - Se deschide un capitol nou în planurile tale profesionale şi, că la orice început de drum, şi cuprins de entuziasm şi de pasiune.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 3 Septembrie 2015, ora: 07:06

(FRUMUSEȚE) Ce nuanțe de păr se poartă toamna aceasta

(FRUMUSEȚE) Ce nuanțe de păr se poartă toamna aceasta

Dacă ai așteptat finalul verii pentru a trece printr-o schimbare de look, azi îți spunem care sunt tendințele în materie de culori de păr pentru sezonul de toamnă 2015. Așa cum probabil era de așteptat, majoritatea nuanțelor sunt naturale însă, ca de fiecare dată,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 3 Septembrie 2015, ora: 07:00

(TIMPUL 3 SEPTEMBRIE 2015) Comisar european: Rusia ar putea ocupa sud-estul Ucrainei, dar şi regiunea transnistreană

Rusia ar putea ocupa sud-estul Ucrainei, dar şi regiunea transnistreană. Prognoza a fost făcută de comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Septembrie 2015, ora: 17:03

Un an de la începutul implementării provizorii a Acordului de Asociere RM-UE: Ce a reușit R. Moldova în această perioadă?

Prezentul raport este o încercare a autorilor de a analiza progresul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE în perioada 1 septembrie 2014–1 august 2015.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Septembrie 2015, ora: 17:01

(ALO, STRELEȚ?) Noua doctrină militară a Ucrainei: RUSIA ESTE OFICIAL STAT INAMIC

(ALO, STRELEȚ?) Noua doctrină militară a Ucrainei: RUSIA ESTE OFICIAL STAT INAMIC

Ucraina îşi va intensifica eforturile pentru a asigura securitatea în zona Mării Negre, potrivit noii doctrine militare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Septembrie 2015, ora: 16:41

Elevii din Transnistria au primit cadou 500 de mii de cărți, din partea Federației Ruse

Elevii din Transnistria au primit cadou 500 de mii de cărți, din partea Federației Ruse

Elevii din Transnistria vor învăța în acest an din cărți dăruite de Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Septembrie 2015, ora: 15:54

Autoritățile italiene sunt pregătite să reintroducă la frontieră controale

Autoritățile din nordul Italiei au anunțat că sunt gata să reintroducă la frontieră controale, ca să ajute landul german Bavaria să facă față valului de refugiați din Orientul Mijlociu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Septembrie 2015, ora: 15:38

NATO, între amenințarea estului și a sudului. Trei mari probleme de securitate

NATO, între amenințarea estului și a sudului. Trei mari probleme de securitate

Trei mari probleme de securitate preocupă NATO: ameninţarea venită din partea Rusiei în est, Statul Islamic şi valul de refugiaţi - în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Septembrie 2015, ora: 15:19

Vinurile din R.Moldova au fost premiate la cel mai mare concurs din spațiul asiatic

Vinurile din R.Moldova au fost premiate la cel mai mare concurs din spațiul asiatic

La cel mai mare concurs de vinuri din spațiul asiatic - Asia Wine Trophy 2015, zece vinuri moldovenești au fost premiate cu medalii de aur și argint. Evenimentul a avut loc în perioada 28-31 august în orasul Daejeon, Coreea de Sud.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Septembrie 2015, ora: 15:13

Presa germană: Moscova n-are curaj şi nici bani pentru a anexa Donbasul

Presa germană: Moscova n-are curaj şi nici bani pentru a anexa Donbasul

Va repetă Moscova scenariul Crimeei în partea de est a Ucrainei, se întreabă tabloidul german Bild.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Septembrie 2015, ora: 15:07

Fost ministru: Rusia a lovit într-un loc, dar a crăpat în altul

Fost ministru: Rusia a lovit într-un loc, dar a crăpat în altul

Fostul ministru de finanţe Alexei Kudrin estimează că, până în 2020, cota Rusiei în PIB-ul global va fi la „cel mai mic nivel de când există nouă Rusie” şi va ajunge la doar 2,6%.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Septembrie 2015, ora: 14:46

Copiii din Donețk au început noul an școlar printre gloanțe și arme (GALERIE FOTO)

Copiii din Donețk au început noul an școlar printre gloanțe și arme (GALERIE FOTO)

Ieri, 1 septembrie, elevii din zona de conflict din estul Ucrainei au început noul an școlar. Cu toate că în jur se trage din arme și se bombardează peste 100 000 de copii din așa-numita Republică Populară Donețk au mers la școală.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Septembrie 2015, ora: 14:41

(UE își calcă în picioare propriile sancțiuni) Italia acordă viză cântărețului Iosif Kobzon pentru a călători în peninsulă

(UE își calcă în picioare propriile sancțiuni) Italia acordă viză cântărețului Iosif Kobzon pentru a călători în peninsulă

Italia a acordat viză cântărețului rus, Iosif Kobzon, care va pleca în peninsulă pentru a urma un tratament. Anunțul a fost făcut de către ministrul italian de Externe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Septembrie 2015, ora: 14:22

RED Union Fenosa va plăti o amendă de peste 186 de mii de lei deși are profituri de sute de milioane

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel prin care compania RED Union Fenosa este amendată cu peste 186 de mii de lei pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei. Banii vor ajunge în bugetul de stat, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 2 Septembrie 2015, de Marin Basarab

Schimbarea vine de la noi, nu de la guvernare

Pe 6 septembrie, în Republica Moldova, se organizează un nou protest contra actualei guvernării. Organizatorii spun că va fi vorba de un protest de amploare şi ar fi bine să se implice toată societatea. Protestul se organizează contra oligarhilor de la putere, contra mass-mediei monopolizate, contra...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Septembrie 2015, de Octavian Țâcu

Mândria de a fi român (Reflecții pe marginea unei dispute între Lucian Boia și Ioan Aurel Pop)

Nu este ușor să fii istoric. Este o meserie cam ingrată, pentru că este afectată de trecerea timpului, de schimbarea regimurilor sau de conflictul de generații. Dar cel mai mult de păcatul originar al istoricului de a coaliza cu politicul și victorioșii, care de cele mai multe ori condiționează scrierea...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Septembrie 2015, de Constantin Tănase

Moldovenismul cu ușankă rusească și cu papion european

 Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 August 2015, de Moni Stănilă

Sărmanii noștri săraci

Devalorizarea continuă a leului ne pune pe toți în dificultate. Salariile noastre în lei, tot așa rămân. Pe lângă asta, scumpirile de la miezul nopții își spun cuvântul.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 25 August 2015, de Constantin Tănase

Râsul de la televiziune

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Moni Stănilă

O porție sănătoasă de cultură

În 2009 veneam din Timișoara la Chișinău cu un proiect nou. Pe lângă poezie voiam și artă vizuală. Ana Toma ne-a realizat o carte-obiect în urma întâlnirii cenaclurilor Pavel Dan din Timișoara și Stare de Urgență din Chișinău, iar Ghenadie Popescu - un film.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Marin Basarab

O bilă albă pentru Ilan Shor

Ilan Shor este cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în Orhei de vreo 15 ani încoace. Cine ar fi crezut că un afacerist dubios, cu o presupusă implicare în furtul miliardului, va deveni un primar bun. Nimeni!

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 August 2015, de Moni Stănilă

„Vinde averea ta"

 „(...) Zis-a lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipseşte? Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi. Ci, auzind cuvântul acesta,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 August 2015, de Tudor Cojocariu

Un Dodon de dreapta

Știam bine că, printre criteriile de bază după care sunt aleși colaboratorii externi ai Moscovei, se numără docilitatea, caracterul gelatinos și flexibilitatea, în sensul proclamat de către tovarășul Ion Iliescu, care a fost întrebat, la un moment dat care este secretul menținerii sale...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 August 2015, de Octavian Țâcu

Măștile Cenacului

Motto: „Ne mândrim cu al nostru sat, / E micuț, dar așezat /  Între două delurele / Plin de pomi și floricele” (Din folclorul satului Cenac) 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 August 2015, de Tudor Cojocariu

Libertatea, cea mai sigură cale spre Unire

Recent, o fostă parlamentară care va rămâne în istorie, alături de foștii săi colegi din PL, drept cea care a contribuit la recunoașterea limbii române drept limbă oficială în estul Moldovei istorice, a afirmat într-un interviu că Unirea nu mai este un subiect...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 August 2015, de Moni Stănilă

Lansări de carte

S-a dus vremea Luminițelor despre care știu doar din auzite. Așa cum s-au dus lecturile publice cu bilete care aveau loc în Chișinău cu 100 de ani înainte și la care participau sute de oameni. 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 16 August 2015, de Constantin Tănase

Iaca UE, iaca NU E!

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000   

() Citeşte tot articolul

Comentariu 16 August 2015, de Moni Stănilă

Noi cum facem?

„Asemănatu-s-a împărăţia cerurilor omului împărat care a voit să se socotească cu slugile sale. Şi, începând să se socotească cu ele, i s-a adus un datornic cu zece mii de talanţi. (...) 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 15 August 2015, de Moni Stănilă

Ce ne facem cu Europa?

E interesant să te uiți cum omul nu e niciodată mulțumit cu ce are. Excepție nu face nici țara în care trăim. Putem să ne simțim triști că nu ne-am născut în Elveția în loc să ne pară bine că nu locuim în Siria sau în alte zone de război. 

() Citeşte tot articolul