Astăzi 30 Iunie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente

Timpul Liber 25 Iunie 2010, ora 09:30    Din editia print

Comentariul savantuluiO nouă explozie solară, în 2013?

Marime Font

 

 
 
Chişinău
18°
Hânceşti
16°
Tiraspol
16°
Chişinău 64 Hânceşti 61 Tiraspol 61

 

„Dragă redacţie, am citit pe site-ul www.timpul.md materialul „NASA: Terra va fi lovită de explozii solare devastatoare”, apărut la 17 iunie 2010. Informaţia m-a alarmat, deoarece se referea la nişte posibile catastrofe naturale care urmează să se producă foarte curând, în maximum trei ani. Mă interesează ce cred savanţii moldoveni despre exploziile solare, cum comentează ei asemenea fenomene. (Maria Pascal, Chişinău)”

Un fenomen similar a avut loc în 1989

Sub aspect energetic, Soarele este în esenţă un megareactor termonuclear. Interacţionând cu plasma, el generează o serie de efecte periodice cunoscute sub numele generic de activitate solară, incluzând petele pe suprafaţa acestuia, erupţiile solare din ele în cicluri cu o durată medie de 11,2 ani. Intensificarea erupţiilor din petele solare se manifestă prin extinderea treptată a zonelor aurorale cereşti de pe Terra, marcând debutul unui nou ciclu de convulsii solare.


Petele ce apar pe soare sunt semnale care anunţă declanşarea exploziilor solare. Ultima explozie de acest fel a avut loc în martie 1989 şi a fost înregistrată ca fiind cea mai puternică furtună geomagnetică abătută asupra Terrei în secolul XX. O furtună solară poate provoca fenomenul de ejecţie coronală a masei - un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pământul în 1859, când „cea mai puternică erupţie solară cunoscută în istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de câteva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pământului.
Eliberările explozive de energie în timpul furtunilor solare aruncă în spaţiu nori de particule atomice, care provoacă radiaţii de microunde şi unde radio. Acestea, la rândul lor, generează pe Pământ interferenţe electrice, afectând ecranele TV şi calculatoarele, creând salturi de tensiune în reţelele şi aparatele electrice până la blocarea lor.

NASA studiază fenomenul

Astăzi, Soarele se află aproape de un final de ciclu al activităţii solare de 11 ani şi a activităţii magnetice de 22 ani. Astfel, furtunile solare, deja declanşate, vor creşte în frecvenţă şi intensitate spre vârful activităţii în anii 2012-2013. Ţinând cont de evoluţiile din trecutul recent - anul 1989 - ale furtunilor solare, dar şi de semnalele mai ameninţătoare ale petelor solare, monitorizate din 2006, savanţii de la NASA au intensificat cercetările spaţiale şi, concomitent, au început să sune alarma, pe alocuri, cam exagerat. NASA a trimis deja o sondă să investigheze problema încă la începutul lunii martie curent. O navă spaţială a Laboratorului pentru Fizică Aplicată a Universităţii „John Hopkins” va ajunge mai aproape de Soare decât oricare altă sondă până în prezent. Cercetătorii se aşteaptă că informaţiile obţinute în această călătorie temerară vor revoluţiona tot ceea ce ştim până acum referitor la Soare şi vântul solar. Primele date au şi început să parvină şi acestea au generat informaţiile apărute în mass-media, precum şi analize legate de riscurile furtunii solare, pe care va trebui să le înfruntăm.

Scenarii optimiste şi pesimiste

Unul din scenariile optimiste este că Terra va suferi doar câteva ore din cauza furtunilor magnetice. Posibil că unii sateliţi vor avea probleme, în funcţie de cât de puternică va fi furtuna, posibil că vor exista anumite probleme în zonele mai nordice (sau sudice, depinde de unghiul sub care va fi lovit Pământul) dar, din fericire, mica noastră planetă are un scut magnetic mai eficient decât îşi închipuie unii. Potrivit unui scenariu mult mai pesimist, aparţinând dr. R. Fisher de la NASA - cataclismul ar putea dura zile şi luni întregi. Cei mai pesimişti, vorbesc însă de ani întregi, estimând eventualele pagube provocate de furtunile solare din 2012-2013 la peste trei trilioane de dolari - cifră ce depăşeşte de 20 ori pagubele provocate de uraganul Katrina. Conform publicaţiei New Scientist, accentuarea furtunilor solare prognozată pentru 2012-2013 ar putea duce la perturbări majore în sistemul de geolocare GPS, în întreaga lume. Autorii publicaţiei au demonstrat că tipul de radiaţie emisă de exploziile solare poate perturba sau chiar întrerupe funcţionarea dispozitivelor GPS. În prezent, avioanele se bazează pe semnalele GPS, dar acestea servesc şi la sincronizarea reţelelor de energie electrică şi de telefonie mobilă. Câteva comisii internaţionale de cercetători studiază problema, încercând să găsească soluţii înainte de 2012.

Câteva concluzii…

Încheind acest mic comentariu, aş menţiona că toate tipurile de explozii, dar mai ales de proporţii gigantice, cum sunt cele solare, sunt fenomene neliniare complicate, care au o multitudine de trasee ale evoluţiei în timp. Astfel, sunt necesare în continuare cercetări permanente ale evoluţiei erupţiilor solare pornite. Concomitent, este necesară extinderea activităţilor legate de evaluarea riscurilor şi impactului unor astfel de hazarduri pentru a lua din timp măsurile de prevenire a unui dezastru de proporţii. Semnalele date în legătură cu activitatea solară din 2012-2013 vor genera investigaţii extinse în dezvoltarea sistemelor adaptive la condiţii extremale de funcţionare. Aceste semnale trebuie să fie auzite şi de comunitatea ştiinţifică din R. Moldova, în elaborarea unor recomandări privind diminuarea impactului furtunii solare asupra diferitelor sfere de activitate.

Un articol de: Valeriu Canţer, academician
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 30 Iunie 2015, ora: 06:50

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Unul din cele mai vândute romane din lume, în baza căruia a fost turnat un film la fel de celebru „Pe aripile vântului”, a fost publicat pe 30 iunie 1936. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 18:25

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

Băncile din Grecia sunt închise luni, dar mulți pensionari fac cozi pentru că vor să-și retragă banii. În paralel, bursele europene sunt în scădere abruptă, iar acțiunile băncilor din Europa cunosc scăderi accentuate din cauza temerii investitorilor că Grecia nu mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 17:10

Filat vrea alianță sau doar negocieri cu PL?

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a lansat luni, 29 iunie, un apel către colegii din partidele pro-europene, în mod special către Partidul Liberal, să se concentreze asupra creării unei majorităţi pro-europene la nivel central şi la nivel local. Filat a anunţat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 16:32

Lupu: Rezultatele alegerilor locale e un mesaj clar în favoarea direcției europene

Rezultatele bune obținute de partidele pro-europene transmit un mesaj clar că direcţia de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuție în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 13:33

Ne doare Grecia mai tare decât Moldova? (la o lansare de carte)

Nu am instrumentele necesare pentru o analiză cantitativă, dar, totuși, e vizibil: avem în România mai mulți experți în problema Greciei, decât în problema Moldovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 13:17

Puterea celor lipsiți de putere. Protestele stradale în Republica Moldova, un exercițiu, o modă, o necesitate?

,,Cetățenii care sunt în mod individual lipsiți de putere nu anticipează foarte clar forța pe care o pot obține prin unitate; ea trebuie expusă pentru a fi înțeleasă”, scria Tocqueville în 1840, sintetizând o preocupare ulterioară a specialiștilor în...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 29 Iunie 2015, ora: 12:29

(VIDEO) Un cor din Lituania a interpretat melodia „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub

(VIDEO) Un cor din Lituania a interpretat melodia „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub

Lituanienii ascultă muzică moldovenească. Asta ne-o demonstrează trupa lituaniană Quorum care a realizat un cover al piesei „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 12:20

EXCLUSIV! Dorin Chirtoacă despre PRIORITĂȚILE celui de al treilea mandat

EXCLUSIV! Dorin Chirtoacă despre PRIORITĂȚILE celui de al treilea mandat

Obiectivele mele pentru următorii patru ani de mandat țin de îmbunătățirea calității vieții în orașul Chișinău, a declarat Dorin Chirtoacă într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 12:17

Supriza în alegerile locale: PDM devine principală forța pro-europeană

Candidații Partidului Democrat au obținut cele mai multe de mandate de primar la turul doi de scrutin care s-a desfășurat duminică, dar și în general, la aceste alegeri locale.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 29 Iunie 2015, ora: 11:50

Învață engleza conversațională cu 6 tineri internaționali

Învață engleza conversațională cu 6 tineri internaționali

Astăzi, 29 iunie, AIESEC Chișinău deschide aplicările pentru toți doritorii de a participa în cadrul unui curs de 4 săptămâni de limbă engleză conversațională, care va fi facilitat de către 6 tineri internaționali și în parteneriat cu centrul de limbi europene...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Iunie 2015, ora: 10:55

PLDM și PDM au câștigat cele mai multe primării în turul II al alegerilor locale

PLDM și PDM au câștigat cele mai multe primării în turul II al alegerilor locale Foto: jc.md

Comisia Electorală Centrală anunță că 100% din procese-verbale din ţară au fost prelucrate electronic.   

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Iunie 2015, ora: 10:30

Preşedintele Armeniei a suspendat creşterea preţului la electricitate, care a determinat proteste ample

Preşedintele Armeniei a suspendat creşterea preţului la electricitate, care a determinat proteste ample

Preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian, a decis să suspende majorarea preţului pentru electricitate, care a determinat proteste de amploare ce durează de mai mult de o săptămînă.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 10:30

Ștefan Urâtu ar putea demisiona de la CEC

În cadrul unei conferințe de presă, în care au fost făcute publice rezultatele finale preliminare ale scrutinului de ieri, el a invocat carențe în activitatea CEC, precum și a modului în care au fost tipărite și distribuite buletinele electorale.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Iunie 2015, ora: 10:23

Partidul lui Renato Usatăi câștigă cele mai multe centre raionale

Partidul lui Renato Usatăi câștigă cele mai multe centre raionale

În urma alegerilor locale din 14 și 28 iunie, cele mai multe centre raionale au fost câștigate de candidații Partidului Nostru, condus de Renato Usatâi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 10:00

Chișinăul rămâne fără apă caldă timp de o lună

Chișinăul rămâne fără apă caldă timp de o lună

Fără apă caldă în capitală. Locuitorii din Chișinău vor rămâne în perioada 5 iulie – 5 august, fără apă caldă la robinete.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 07:41

Dodon va trebui să explice la Moscova ce-a făcut cu BANII: Socialiştii nu recunosc rezultatele alegerilor pentru municipiul Chişinău

Partidul socialiştilor nu recunoaşte rezultatul alegerilor şi le va contesta în instanţă. Declaraţia a fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 29 Iunie 2015, ora: 07:35

Idealul național corelat cu identitatea și unitatea națională, cu aspirația de reîntregire a neamului românesc

„Idealul național trebuie cultivat și educat în oameni, și trebuie să fie prezent în fața tuturor etapelor de dezvoltare umană - educație, instruire, cunoaștere, comunicare, cultură… Iar pedagogul, școala sunt obligați și trebuie să îndeplinească...

( ) Citeşte tot articolul

Social 29 Iunie 2015, ora: 07:22

Oamenii Moldovei: „Medicii trebuie să aibă salarii mai mari, nu doar judecătorii”

Oamenii Moldovei: „Medicii trebuie să aibă salarii mai mari, nu doar judecătorii” Din editia print

În timp ce noi, jurnaliștii, și ei, politicienii, suntem preocupați de situația geopolitică și economică din R. Moldova și din lume, oamenii simpli rămân în umbră, continuându-și viața în pofida tuturor greutăților. Ei nu sunt subiect de titluri...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 07:19

După ce Chirtoacă a câștigat Primăria, Ghimpu declară că vrea o alianță pro-europeană

Partidele proeuropene trebuie să formeze cât mai curând posibil o alianță la nivel central. De această părere este liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, după după alegerile de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 21:46

REZULTATE FINALE: Chirtoacă câștigă FĂRĂ EMOȚII pentru a treia oară Primăria Chișinău (53.54 %). Greceanîi acumulează doar 46.46 %

REZULTATE FINALE: Chirtoacă câștigă FĂRĂ EMOȚII pentru a treia oară Primăria Chișinău (53.54 %). Greceanîi acumulează doar 46.46 %

Rezultate preliminare finale prezentate de CEC în municipiul Chişinău: 100 % procese verbale procesate: Dorin Chirtoacă (PL) - 53.54% iar pentru Zinaida Greceanîi (PSRM) - 46.6%. Candidatul PL ar fi fost votat de peste 160 de mii de cetățeni iar cel al PSRM de 141 de mii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 20:00

VOT ÎNCHEIAT! Circa 47,73% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne

VOT ÎNCHEIAT! Circa 47,73% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne Foto: paginaderusia.ro

Potrivit CEC, în total au participat la alegeri 47,73% dintre cetățenii cu drept la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 28 Iunie 2015, ora: 17:46

Cum sunt majoritatea grecilor? PRO sau CONTRA zonei Euro? S-au făcut 2 sondaje

Cum sunt majoritatea grecilor? PRO sau CONTRA zonei Euro? S-au făcut 2 sondaje

Două sondaje de opinie publicate duminică arată că majoritatea grecilor vor să rămână în zona euro şi ar prefera un acord cu partenerii europeni ai Greciei, în locul rupturii, relatează Associated Press în pagina electronică, citată de Mediafax.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 17:30

Tinerii sunt iarăși indiferenți față de alegeri. 53% din alegători au peste 50 de ani

Tinerii sunt iarăși indiferenți față de alegeri. 53% din alegători au peste 50 de ani Foto: simbol

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 16.00, au votat 626.737 de persoane, ceea ce constituie 33,04% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale, transmite realitatea.md.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 28 Iunie 2015, ora: 17:24

(VIDEO) În Doneţk și Lugansk s-au dus lupte grele în această noapte

O persoană a fost ucisă după ce insurgenţii din estul Ucrainei au deschis focul asupra oraşului Gorlovka, din regiunea Doneţk, transmite publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 16:37

Abia la orele 16.00, pragul minim a fost depășit

Către ora 16.00, rata de participare la turul 2 de alegeri locale a depăşit pragul minim de 25% practic în toate circumscripţiile de nivelul 2. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 16:33

(UPDATE)Protestul pașnic de la Topal a încetat. S-a ajuns la îmbrânceli între alegători

(UPDATE)Protestul pașnic de la Topal a încetat. S-a ajuns la îmbrânceli între alegători Foto: facebook // Dumitru Munteanu

În fața secției de votare din satul Topala, raionul Cimișlia, la ora 12.00, avea loc un miting de protest pașnic. Anunțul a fost făcut de către șeful Misiunii de Observare a Promo-Lex, Pavel Postică, pe o rețea de socializare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Iunie 2015, ora: 16:23

Acces liber pe Transfăgărașan, până pe 31 octombrie

Acces liber pe Transfăgărașan, până pe 31 octombrie

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, începând de sâmbătă, 27 iunie, a fost deschis circulaţiei publice DN7C – Transfăgărăşan, pe întreg tronsonul cuprins între kilometrii 0 (Bascov, judeţul Argeş) şi...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 30 Iunie 2015, de Dorin Galben

Ai noștri, la odihnă: mănâncă cât încape, beau și se bronzează cu sânii goi

Recent am venit dintr-o vacanță de 7 zile pe care am petrecut-o într-o țară europeană. Condiții frumoase, plajă curată, apă limpede, gazde primitoare, turiști amabili și o groază de moldoveni. Iată despre comportamentul unora dintre ei aș vrea să vorbesc.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 29 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Sangheli și Cucu

 Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Sutaşul

„Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L, și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Ce credem despre 28 iunie, 1940

Sunt 75 de ani de la cedarea Basarabiei. Sub amenințările Rusiei, România cedează. Ceea ce nu știa atunci România e că nu doar Rusia amenința, pentru că în 23 august 1939 avusese loc pactul Ribbentrop-Molotov.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 26 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Fuga de idei și eroarea indecișilor

De data aceasta am avut parte de cel mai ciudat tur II al vreunei campanii electorale pentru Primăria municipiului Chișinău. Chiar dacă nici precedenții reprezentanții ai curentului antieuropean nu s-au remarcat printr-o prezență deosebită de spirit și idei, de data aceasta am fost târâți de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iunie 2015, de Marin Basarab

Cum am trădat vectorul european al Chişinăului

După articolul „Răul cel mare şi răul ce mic” au apărut foarte mulţi comentatori mari şi mici, majoritatea anonimi, care mă învinuiesc de trădare naţională şi nerespectarea vectorului european al Chişinăului.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Iunie 2015, de George Simion

Efectul Constantin Stere

Din tot tămbălăul alegerilor locale, o aparentă curiozitate s-a pierdut din vedere. Într-un sat oarecare, pesemne, un primar a câștigat cu 100% din voturi, deși avea contracandidat care s-a prezentat la alegeri. Candidatul comunist nu a acumulat niciun vot, a murit sau... l-a votat și el pe Mihail...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 25 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Violențele de limbaj

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Marin Basarab

Răul cel mare și răul cel mic

Alegerile locale din Chișinău s-au transformat într-un adevărat coșmar pentru locuitorii capitalei, unul care le iscă dileme și întotdeauna îi forțează să aleagă răul cel mai mic. Chișinăuienii s-au cam săturat să aleagă răul cel mic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Vom ajunge să importăm vin de masă

Până acum lucrurile în Moldova au fost clare, opțiunile politice la fel. Pentru Rusia sau pentru Europa. Însă ceea ce s-a întâmplat la Orhei și Bălți e cu totul altceva: alegerea hoției.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Iunie 2015, de Octavian Țâcu

Ultimul bastion

Am vrut să trec peste aceste alegeri și să scriu mai departe despre dosarele deportărilor, pentru că această incursiune în trecutul istoric este mai relevantă pentru înțelegerea agitațiilor curente, decât orice reflecție gazetărească. Uneori de doi bani. Asta pentru că am prevăzut ce...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Noi nu suntem la fel

În perioada studenției eram deseori întrebat de ce nu se unesc toate asociațiile studenților români originari din stânga Prutului, adică așa-zișii studenți basarabeni. Și de fiecare dată le răspundeam același lucru: pentru că noi nu suntem la fel. Aveam caractere, valori și...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 21 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Mihai Eminescu, cel anonim și neiubit

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul