Astăzi 8 Octombrie 2015, Joi - Ultima actualizare la ora 21:53
Abonamente

Timpul Liber 25 Iunie 2010, ora 09:30    Din editia print

Comentariul savantuluiO nouă explozie solară, în 2013?

Marime Font

 


Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 44 Hânceşti 45 Tiraspol 45
 

 

„Dragă redacţie, am citit pe site-ul www.timpul.md materialul „NASA: Terra va fi lovită de explozii solare devastatoare”, apărut la 17 iunie 2010. Informaţia m-a alarmat, deoarece se referea la nişte posibile catastrofe naturale care urmează să se producă foarte curând, în maximum trei ani. Mă interesează ce cred savanţii moldoveni despre exploziile solare, cum comentează ei asemenea fenomene. (Maria Pascal, Chişinău)”

Un fenomen similar a avut loc în 1989

Sub aspect energetic, Soarele este în esenţă un megareactor termonuclear. Interacţionând cu plasma, el generează o serie de efecte periodice cunoscute sub numele generic de activitate solară, incluzând petele pe suprafaţa acestuia, erupţiile solare din ele în cicluri cu o durată medie de 11,2 ani. Intensificarea erupţiilor din petele solare se manifestă prin extinderea treptată a zonelor aurorale cereşti de pe Terra, marcând debutul unui nou ciclu de convulsii solare.


Petele ce apar pe soare sunt semnale care anunţă declanşarea exploziilor solare. Ultima explozie de acest fel a avut loc în martie 1989 şi a fost înregistrată ca fiind cea mai puternică furtună geomagnetică abătută asupra Terrei în secolul XX. O furtună solară poate provoca fenomenul de ejecţie coronală a masei - un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pământul în 1859, când „cea mai puternică erupţie solară cunoscută în istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de câteva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pământului.
Eliberările explozive de energie în timpul furtunilor solare aruncă în spaţiu nori de particule atomice, care provoacă radiaţii de microunde şi unde radio. Acestea, la rândul lor, generează pe Pământ interferenţe electrice, afectând ecranele TV şi calculatoarele, creând salturi de tensiune în reţelele şi aparatele electrice până la blocarea lor.

NASA studiază fenomenul

Astăzi, Soarele se află aproape de un final de ciclu al activităţii solare de 11 ani şi a activităţii magnetice de 22 ani. Astfel, furtunile solare, deja declanşate, vor creşte în frecvenţă şi intensitate spre vârful activităţii în anii 2012-2013. Ţinând cont de evoluţiile din trecutul recent - anul 1989 - ale furtunilor solare, dar şi de semnalele mai ameninţătoare ale petelor solare, monitorizate din 2006, savanţii de la NASA au intensificat cercetările spaţiale şi, concomitent, au început să sune alarma, pe alocuri, cam exagerat. NASA a trimis deja o sondă să investigheze problema încă la începutul lunii martie curent. O navă spaţială a Laboratorului pentru Fizică Aplicată a Universităţii „John Hopkins” va ajunge mai aproape de Soare decât oricare altă sondă până în prezent. Cercetătorii se aşteaptă că informaţiile obţinute în această călătorie temerară vor revoluţiona tot ceea ce ştim până acum referitor la Soare şi vântul solar. Primele date au şi început să parvină şi acestea au generat informaţiile apărute în mass-media, precum şi analize legate de riscurile furtunii solare, pe care va trebui să le înfruntăm.

Scenarii optimiste şi pesimiste

Unul din scenariile optimiste este că Terra va suferi doar câteva ore din cauza furtunilor magnetice. Posibil că unii sateliţi vor avea probleme, în funcţie de cât de puternică va fi furtuna, posibil că vor exista anumite probleme în zonele mai nordice (sau sudice, depinde de unghiul sub care va fi lovit Pământul) dar, din fericire, mica noastră planetă are un scut magnetic mai eficient decât îşi închipuie unii. Potrivit unui scenariu mult mai pesimist, aparţinând dr. R. Fisher de la NASA - cataclismul ar putea dura zile şi luni întregi. Cei mai pesimişti, vorbesc însă de ani întregi, estimând eventualele pagube provocate de furtunile solare din 2012-2013 la peste trei trilioane de dolari - cifră ce depăşeşte de 20 ori pagubele provocate de uraganul Katrina. Conform publicaţiei New Scientist, accentuarea furtunilor solare prognozată pentru 2012-2013 ar putea duce la perturbări majore în sistemul de geolocare GPS, în întreaga lume. Autorii publicaţiei au demonstrat că tipul de radiaţie emisă de exploziile solare poate perturba sau chiar întrerupe funcţionarea dispozitivelor GPS. În prezent, avioanele se bazează pe semnalele GPS, dar acestea servesc şi la sincronizarea reţelelor de energie electrică şi de telefonie mobilă. Câteva comisii internaţionale de cercetători studiază problema, încercând să găsească soluţii înainte de 2012.

Câteva concluzii…

Încheind acest mic comentariu, aş menţiona că toate tipurile de explozii, dar mai ales de proporţii gigantice, cum sunt cele solare, sunt fenomene neliniare complicate, care au o multitudine de trasee ale evoluţiei în timp. Astfel, sunt necesare în continuare cercetări permanente ale evoluţiei erupţiilor solare pornite. Concomitent, este necesară extinderea activităţilor legate de evaluarea riscurilor şi impactului unor astfel de hazarduri pentru a lua din timp măsurile de prevenire a unui dezastru de proporţii. Semnalele date în legătură cu activitatea solară din 2012-2013 vor genera investigaţii extinse în dezvoltarea sistemelor adaptive la condiţii extremale de funcţionare. Aceste semnale trebuie să fie auzite şi de comunitatea ştiinţifică din R. Moldova, în elaborarea unor recomandări privind diminuarea impactului furtunii solare asupra diferitelor sfere de activitate.

Un articol de: Valeriu Canţer, academician
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 8 Octombrie 2015, ora: 21:53

Maia Sandu este gata să candideze la funcția de președinte

Maia Sandu este gata să candideze la funcția de președinte

Maia Sandu este gata să candideze la funcția de președinte, dacă acesta va fi ales direct, de către popor. Declarația a fost făcută acum câteva minute în cadrul emisiunii INTERPOL de la TV7.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 20:50

Breaking News: Rachete ruseşti ce vizau Siria n-au ajuns la țintă și au lovit Iranul

Breaking News: Rachete ruseşti ce vizau Siria n-au ajuns la țintă și au lovit Iranul

Rachete lansate de navele ruseşti au lovit Iranul, deşi au ţintit obiective din Siria, relatează CNN, care citează oficiali americani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 19:36

Cele mai IMPORTANTE subiecte din TIMPUL de VINERI, 9 octombrie 2015

Cele mai IMPORTANTE subiecte din TIMPUL de VINERI, 9 octombrie 2015

Iată care sunt cele mai importante subiecte pregătite de echipa ziarului TIMPUL, în ediția de Vineri, 9 octombrie 2015:

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Octombrie 2015, ora: 19:24

Coaliţia arabă din Yemen are un nou inamic: Statul Islamic

Atacurile revendicate de Statul Islamic împotriva guvernului yemenit şi a coaliţiei arabe ilustrează creşterea puterii reţelei jihadiste şi complică şi mai mult sarcina Arabiei Saudite şi a aliaţilor săi, estimează experţi, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 Octombrie 2015, ora: 18:23

Patriarhul Kirill aprobă loviturile aeriene ruse în Siria

Patriarhul Kirill aprobă loviturile aeriene ruse în Siria

Patriarhul Kirill al Rusiei aprobă loviturile aeriene aplicate de aviatia rusa în Siria. Potrivit lui, operațiunile militare ale Rusiei în Siria ar putea preveni un război major și îndeparteaza pericolul de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 Octombrie 2015, ora: 17:50

Explozie la Sankt-Peterburg

Explozie la Sankt-Peterburg

O explozie a avut loc astăzi în partea de nord a orașului Sankt-Petersburg, cel puțin asta afirmă mass-media rusești.

( ) Citeşte tot articolul

Media 8 Octombrie 2015, ora: 17:40

Un ziarist rus provoacă Kremlinul cu o scrisoare anti-Putin

Un ziarist rus provoacă Kremlinul cu o scrisoare anti-Putin

În 1973 laureatul Premiului Nobel, disidentul sovietic Aleksandr Soljenițîn i-a trimis o lungă scrisoare liderului sovietic Leonid Brejnev în care condamna printre altele marxismul și „minciunile ideologice care ne sunt impuse zi de zi”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 17:38

Sunniți, șiiți, alawiți, sufi. Taxonomia Islamului în contextul Orientului Apropiat

Sunniți, șiiți, alawiți, sufi. Taxonomia Islamului în contextul Orientului Apropiat

Când vine vorba de ignorarea elementelor de bază ale Islamului ne amintim deîndată de acei militari occidentali din Irak, care le spuneau jurnaliștilor prezenți acolo că militanții al-Qaeda ce atacau trupele occidentale în Irak veneau din Afganistan… prin Iran!…

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Octombrie 2015, ora: 17:27

(DOC) Deputatul liberal Alina Zotea cere BNS să publice rezultatele recensământului

(DOC) Deputatul liberal Alina Zotea cere BNS să publice rezultatele recensământului

Deputatul liberal Alina Zotea a trimis o solicitare directorului Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, prin care cere publicarea rezultatelor recensământului din mai 2014. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 8 Octombrie 2015, ora: 17:25

12 remedii sănătoase pentru nasul înfundat

12 remedii sănătoase pentru nasul înfundat

În această perioadă, când virusurile îşi fac de cap, un nas înfundat este o problemă destul de des întâlnită. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Octombrie 2015, ora: 17:07

Marius Lazurca va primi ”Ordinul de Onoare”

Ambasadorul României în Republica Moldova Marius Lazurca va fi decorat cu ”Ordinul de Onoare” potrivit unui decret al Președintelui Nicolae Timofti publicat în Monitorul Oficial.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 8 Octombrie 2015, ora: 16:54

Gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo: Două DEPUTATE au LEȘINAT (GALERIE FOTO)

Gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo: Două DEPUTATE au LEȘINAT (GALERIE FOTO)

Două deputate în parlamentul kosovar au leșinat după ce aleși din opoziție au aruncat joi în sala de ședințe un dispozitiv cu gaz lacrimogen, pentru a protesta față de punerea în aplicare a acordului de normalizare a relațiilor cu Serbia, relatează AFP și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Octombrie 2015, ora: 16:51

Moscova recunoaşte: Rusia are luptători de partea grupării teroriste Stat Islamic

Moscova recunoaşte: Rusia are luptători de partea grupării teroriste Stat Islamic

Instructori din cadrul grupării teroriste Stat Islamic antrenează luptători care vin din Federaţia Rusă. Una dintre bazele de antrenament se află în Afganistan.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Octombrie 2015, ora: 16:49

(New York Times) Prin operaţiunea în Siria, Putin vrea să dea o lecţie SUA

(New York Times) Prin operaţiunea în Siria, Putin vrea să dea o lecţie SUA

Operaţiunea declanşată de Kremlin în Siria le dă americanilor o lecţie importantă, preşedintele Vladimir Putin apreciind că SUA sunt responsabile pentru situaţia actuală, pentru că au susţinut revoluţiile din regiune, comentează New York Times în ediţia online.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Octombrie 2015, ora: 16:32

Judecătoria Buiucani a decis: Cumnatul lui Filat rămâne în arest pentru încă 20 de zile

Judecătoria Buiucani a decis: Cumnatul lui Filat rămâne în arest pentru încă 20 de zile

Judecătoria Buiucani a decis ca naşul și cumnatul lui Vlad Filat, Ion Rusu, să rămână în arest pentru încă 20 de zile, până în data de 2 noiembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 16:14

Apel public pentru dialog social al președintelui țării, președintelui Parlamentului și premierului

Prim-ministrul Valeriu Streleț a lansat împreună cu Președintele țării, Nicolae Timofti, și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, un Apel public prin care cheamă reprezentanții sectorului asociativ civic, clasă politică, mediul academic, asociațiile de creație, partenerii...

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 8 Octombrie 2015, ora: 15:49

Filială a ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău, înființată în casa lui Adrian Păunescu

Filială a ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău, înființată în casa lui Adrian Păunescu

Guvernul României a aprobat, miercuri, 7 octombrie 2015, printr-o hotărâre, înființarea la Copăceni, raionul Sângerei, Republica Moldova, a unei filiale a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, informează Biroul de presă al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 15:41

Angela Merkel CRITICĂ DUR România: Este un PERICOL pentru Europa

Angela Merkel CRITICĂ DUR România: Este un PERICOL pentru Europa

După discursul istoric susținut în Parlamentul European alături de președintele francez, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prezent și la reuniunea Partidului Popular European (PPE).

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Octombrie 2015, ora: 15:24

FMI avertizează: Suntem în pragul unei noi crize financiare globale

FMI avertizează: Suntem în pragul unei noi crize financiare globale

Instabilitatea şi semnele de recesiune venite din pieţele emergente, că şi lipsa de armonie întâlnită în rândul economiilor din zona euro pun în pericol stabilitatea pieţelor financiare globale, arată experţii FMI în ultimul raport dedicat acestei teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 15:07

Directorul adjunct CNA, Cristina Țarnă își va suspenda calitatea de membru în Colegiul

Directorul adjunct CNA, Cristina Țarnă își va suspenda calitatea de membru în Colegiul

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție Cristina Țarnă a declarat că își va suspenda calitatea de membru în Colegiul CNA, după ce nașul său de cununie Sergiu Palihovici, secretar general al Guvernului, a fost numit membru în același Colegiu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 14:56

7 persoane printre care şi un poliţist de frontieră acuzați de contrabandă cu țigări: Dădeau bani poliţiştilor români

7 persoane printre care şi un poliţist de frontieră acuzați de contrabandă cu țigări: Dădeau bani poliţiştilor români

Cauza penală de învinuire a 7 persoane de comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, contrabandă, trecere ilegală de frontieră şi corupere activă a ajuns pe masa magistraţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 14:34

Un soldat al Armatei Naţionale a decedat în timp ce pregătea tehnica militară pentru iarnă

Un soldat în termen din cadrul Brăgăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi, a decedat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Octombrie 2015, ora: 14:27

Consumatorii din R. Moldova vor putea alege furnizorul de energie electrică

Consumatorii din R. Moldova vor putea alege furnizorul de energie electrică

Cetăţenii Moldovei, care au un contract valabil cu companiile comerciale, care le furnizează energie electrică, îşi vor putea schimba furnizorul. Aceasta este una din modificările propuse de Ministerul Economiei la Legea privind energia electrică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Octombrie 2015, ora: 14:18

Rusia protestează față de refuzul autorităților de a permite intrarea în țară unor persoane care pretind a fi jurnaliști

Rusia a protestat față de refuzul autorităților moldovene de a permite intrarea în țară unor angajați ai unor posturi TV rusețti ce pretind a fi jurnaliști.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 8 Octombrie 2015, ora: 14:09

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de o scriitoare belarusă

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de o scriitoare belarusă

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câștigat joi Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru "scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre", conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 13:58

RAPORT SRI: Riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă

RAPORT SRI: Riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă

În plan extern, creşterea incisivităţii Rusiei în consolidarea propriei influenţe în vecinătatea estică a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate şi insecuritate, iar în plan intern nivelul încă ridicat al corupţiei a favorizat persistenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Octombrie 2015, ora: 13:50

Doi preoți români au furat din Grecia mâna stângă a unui sfânt (FOTO)

Doi preoți români au furat din Grecia mâna stângă a unui sfânt (FOTO)

Doi preoţi români, care făceau parte dintr-un grup de turişti din Hunedoara şi Bucureşti, au furat din Grecia mâna stânga a Sfântului Haralambie, scrie Europa FM, care citează presă locală.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Un lider al dreptei sau un lider național?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Umorul te pedepsește

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Poets in Transylvania

Radu Vancu, poetul, criticul, profesorul, tăticul, soțul și câte și mai câte e el, nu obosește niciodată. Exact ca prietenul său Dragoș Varga. Dacă nu obosește, mai face câte ceva. De exemplu a făcut cenaclul Zona Nouă. Unde au mai adunat câțiva tineri talentați și...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Educația face un pas înapoi

Educația reprezintă o prioritate națională pentru orice țară dezvoltată. În statele europene, pregătirea cadrelor didactice, imparțialitatea și profesionalismul sunt însușirile definitorii ale acestui domeniu, singurul responsabil de pregătirea intelectuală a cetățenilor săi.

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

R. Moldova, între Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc

Moldovenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene şi simpatizează politicienii proruşi, arată ultimul sondaj al CBS-AXA

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Țara bogaților

În țara asta, cum nu o dai, tot săracul iese în pierdere. În loc să existe facilități, care să încerce să îi ajute pe cei săraci, unde mergi și cum nu faci, tot ei dau de greu.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (1). Frații Vîlcov

Editorialul de săptămâna trecută despre chinurile fotbalului nostru m-a dus cu gândul la tema pe care de mult îmi doresc să o abordez și pe care probabil o voi finaliza într-o lucrare monografică.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Marin Basarab

Criza refugiaților a scos la iveală toată ura și idioțenia noastră

În acest articol nu voi încerca să explic ce înseamnă criza refugiaților și de unde a pornit.  S-au scris deja sute și mii de articole la această temă, unele mai adecvate, altele stupide până la patetic. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

De ce această groapă de gunoi n-are nicio șansă?

Este greu să identifici o cale corectă pe care să mergi, dacă nu reușești să evaluezi obiectiv ce efecte au avut asupra ta mersul pe cărările care te-au dus unde ești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 3 Octombrie 2015, de George Simion

Votați Platforma DA!

Acest editorial nu este ironic, nu vrea să atace protestele anti-guvernamentale și nici inițiatorii lor. După caz, dacă nu m-am exprimat corect și pe placul lor, nu votați Platforma DA, ci votați emanația politică a Platformei DA, indiferent cum s-ar intitula.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

Țara în care nimeni nu e responsabil de nimic

Liderii de partid trebuie să accepte ideea că acumulând putere, devin automat responsabili de majoritatea lucrurilor care se întâmplă sau nu în țară.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Arta ca mărturisire

Cum deja cititorii TIMPULUI au înțeles din textele mele, sunt câțiva artiști contemporani care îmi plac în mod deosebit. Nu doar ca artiști, ci și ca oameni. Cum ar fi Silviu Oravitzan, Dan Perjovschi, Ghenadie Popescu - chiar dacă fiecare e așezat în altă zonă artistică.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 2 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Eu nu mă supăr pe Sofia Rotaru

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

„Procurorul general mi-a spus că toţi sunt corupţi…”

În ţara noastră, există unii funcţionari aleşi, care, oricât de corupţi ar fi, îşi au fotoliile asigurate. Nu-l includ în această categorie pe viceprocurorul de Chişinău Vasile Gherasimenco, chiar dacă prezumţia nevinovăţiei, după cum am mai spus-o, este folosită la noi,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 30 Septembrie 2015, de Constantin Tănase

Balada comunistului cu un picior de lemn

Povestea (balada) de mai jos a avut loc, cu adevărat, într-un sat din Strășeni, pe la începutul anului 1949.

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Septembrie 2015, de Octavian Țâcu

Criminalizarea fotbalului

Se zice că tot românul se pricepe la politică și la fotbal. Curios că de ceva vreme, dacă nu de ceva mai multă vreme, le face prost pe ambele. Și dacă cei din partea dreaptă mai au tresăriri de performanță mânați de suporteri, dar și de orgoliul și nostalgia unor timpuri de altădată,...

() Citeşte tot articolul