Moldova

O nouă lovitură pentru partidul „Patria”. Un membru a fost reţinut pentru îndemn la dezordine în masă

Procurorul Viorel Morari a declarat pentru Publika TV că percheziţiile sunt făcute în cadrul dosarelor penale pornite pentru coruperea alegătorilor, dar şi pentru spălare de bani.

Membrul Partidului "Patria", Alexandr Petkov, a publicat pe o reţea de socializare ordonanţa de efectuare a percheziţiilor. Din document reiese că în luna octombrie, o activistă a partidului ar fi distribuit într-un sat produse alimentare persoanelor în etate, îndemnându-i să voteze pentru Patria.

Percheziţii au mai fost efectuate nu doar în capitală, dar şi în oficiile Partidului "Patria" din Bălţi şi Comrat.

„În interceptare se discută instruirea şi crearea substanţelor inflamabile, sunt cocktailuri Molotov şi aruncarea acestora în persoane publice. Pentru reprezentanţii organelor de drept reprezintă o bănuială rezonabilă că acţiunile persoanei pot fi duse până la capăt", a spus procurorul Viorel Morari.

„Patria” a juns în centrul atenţiei după ce formațiunea a fost exclusă din cursa electorală prin hotărârea Curții de Apel Chișinău. Solicitarea a fost făcută de Comisia Electorală Centrală, care a anunţat că formațiunea a fost finanțată din exterior.

Membrii CEC au făcut demersul către Curtea de Apel Chișinău după ce Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia Electorală Centrală despre faptul că partidul ”Patria” a cheltuit în campanie peste 8 milioane de lei obţinute din străinătate, lucru interzis de legislaţia electorală. Din această sumă au fost cumpărate 11 automobile, carburanţi, dar şi mai multe telefoane mobile.

În sesizare se mai menţiona că partidul a primit bani şi de la o companie off-shore. Informaţia a fost negată, însă, de capul de listă al Partidului "Patria", Renato Usatîi, care a spus că bunurile au fost cumpărate înainte de campania electorală.

Prin decizia magistraţilor Curții de Apel Chișinău cele 8,1 milioane de lei, utilizaţi de Partidul "Patria", urmau să fie confiscaţi şi viraţi în bugetul de stat. Totodată, Poliția din Bălți a demarat o anchetă după ce într-un cartier al orașului au fost distribuite materiale electorale ale formațiunii, pe care erau capsate bancnote de 100 de lei.

Reprezentanții partidului au calificat atunci acțiunea drept o provocare și au spus că nu au nimic în comun cu aceasta. Săptămâna trecută, membrul Partidului ”Patria” Nicolae Ţîpovici a primit 30 de zile de arest pentru că l-ar fi ameninţat cu moartea pe șeful-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *