Ultima oră

O rachetă rusească, Proton-M, a căzut la scurt timp după lansare împreună cu TREI sateliţi de telecomunicaţii

Lansarea rachetei cu cei trei sateliţi a fost difuzată în direct de postul public al televiziunii ruse Rossia 24.

‘În momentul procedurii de lansare s-a produs o situaţie de urgenţă’, a declarat o sursă din industria spaţială rusă agenţiei Ria Novosti, fără să ofere alte detalii.

Conform imaginilor televiziunii ruse, racheta Proton-M a deviat de la traiectoria de zbor la câteva secunde după lansare, s-a rotit în aer şi a căzut ca o minge incandescentă, după cum a relatat Reuters.

Potrivit agenţiei de presă (oficiale) Itar-Tass, racheta a început să se dezintegreze încă în aer. Rămăşiţele sale au căzut nu departe de rampa de lansare.

Agenţia Spaţială Rusă (Roskosmos) a declarat că ‘în momentul de faţă încearcă să stabilească cauzele care au condus la eşec’. Printre posibilele cauze vehiculate de experţi figurează o eventuală problemă la motor sau o defecţiune la sistemul de dirijare. ‘Este vorba fie de motor, fie de sistemul de dirijare a zborului. În cazul în care accidentul a avut loc la 10- 20 de secunde după lansare, motorul este probabil cauza’ eşecului, a declarat, sub rezerva anonimatului o sursă din industria spaţială rusă pentru Itar-Tass.

Acesta este un nou eşec al industriei spaţiale ruse după cel din decembrie 2010, când o rachetă similară Proton nu a reuşit să amplaseze pe orbită trei sateliţi Glonass, care au căzut în Oceanul Pacific. 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *