Economie

Oamenii de afaceri din R. Moldova descoperă experienţa Poloniei în dezvoltarea bioenergiei

Doisprezece oameni de afaceri, reprezentanţi ai companiilor producătoare de biocombustibil şi ai companiilor ce produc și asamblează cazane pe biomasă vor vizita pe perioada aflării în Polonia întreprinderi de producere a peletelor şi brichetelor, uzine ce produc cazane pe biomasă pentru piaţa internă şi externă, vor face schimb de experienţă, vor avea întâlniri cu oamenii de afaceri din sectorul bioenergetic, precum şi cu autorităţi naţionale responsabile de domeniul de regenerabile şi eficienţă energetică.

„Polonia este un exemplu foarte bun, deoarece este foarte apropiată de țara noastră în ceea ce privește structura echipamentului, varietatea lui sau structura materiei prime, precum sunt paiele, deșeurile agricole și mai puțin lemnul. Am inclus în grup nu doar producători, dar și furnizori de cazane pentru că de multe ori lipsește comunicarea dintre ei, care până la urmă se răsfrânge asupra consumatorului ”, spune Nicolae Zaharia, expert în sectorul de dezvoltare a afacerilor, PNUD Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

În total vor fi efectuate vizite la 8 companii producătoare de cazane pe biomasă şi utilaje de fabricare a brichetelor și peletelor.

Aceasta este cea de-a treia vizită de studiu organizată de Proiectul Energie şi Biomasă pentru reprezentanţii sectorului privat, primele două fiind organizate în 2013 în Cehia, Polonia şi România.

Vizita de studiu este organizată de Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro). 

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *