Ultima oră

Occidentul încearcă să salveze măcar ceva din Parteneriatul Estic, opinie

Iar datorită acestui fapt Moldova va fi protejată de eventuale presiuni din partea Rusiei. În acelaşi timp, guvernarea de la Chişinău trebuie să evite capcanele unor eventuale scenarii proiectate de Rusia pentru a împiedica asocierea cu UE planificată către sfârşitul verii. Astfel de opinii au fost expuse de către analiştii politici, Oazu Nantoi şi Nicolae Chirtoacă, la emisiunea „În profunzime” de la Pro TV, transmite IPN.

Oazu Nantoi spune că administraţia de la Moscova a anunţat un tender de elaborare a unui studiu privind impactul comerţului liber dintre Moldova şi UE asupra regiunii transnistrene. Analistul e de părere că Rusia înţelege că liberalizarea regimului de vize şi comerţul liber cu UE va scoate regiunea transnistreană din sfera sa de influenţă şi acum acţionează.

Cât ţine de riscurile pentru Moldova de a se pomeni în situaţia Ucrainei, care acum se confruntă cu o agresiune militară rusească, Oazu Nantoi a remarcat că o problemă pentru Moldova este că nu are politicieni statalişti care să se fi ocupat până acum de consolidarea statului, de securitatea naţională şi cea energetică. „Şi atunci când se întâmplă ceva de genul ca în Ucraina, noi ne trezim goi şi neprotejaţi gândindu-ne oare cine ne va ajuta. Dar cui trebuim noi? Occidentul se preocupă să salveze măcar ceva din Parteneriatul Estic, măcar ceva este Moldova şi Georgia şi în această preocupare ne va proteja, dar noi am făcut prea puţin pentru consolidare”, a subliniat analistul.

Nicolae Chirtoacă e de părere că guvernarea nu-şi dă seama ce riscuri îşi asumă acum. Analistul consideră că un posibil scenariu pe care Rusia ar putea să-l provoace în Moldova reprezintă alegerile anticipate. „În lipsa unei guvernări certe la Chişinău nu se va semna Acordul de Asociere cu UE. Suntem puşi în situaţia unui pericol iminent ca Rusia să ne împiedice pe parcursul nostru european”, a opinat analistul.

Cercetătorul superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, Leonid Litra, într-o intervenţie telefonică, a declarat că Rusia deja a încercat şi va mai încerca să destabilizeze situaţia şi în Moldova. „Acum e mai preocupată de ce se întâmplă în Ucraina, dar mă aştept la provocări pe filiera transnistreană şi în Găgăuzia”, a încheiat expertul.

După ce vechea conducere a Ucrainei a căzut, peninsula Crimeea a decis să se separe de restul statului, iar la 1 martie Rusia a decis să trimită mai mulţi militari pe acest teritoriu cu pretextul că aceştia vor păstra pacea până la stabilizarea situaţiei. Mai multe state au somat Rusia să renunţe la acţiunile militare ameninţând-o cu sancţiuni economice şi eliminarea din grupul G8. La 3 martie bursa de valori a Rusie a căzut provocând pierderi de câteva miliarde de dolari pentru ţară.
 
Surs: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *