Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:35
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:32

Omul Săptămânii: Ghenadie Jalbă, artist plastic

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din R. Moldova, Ghenadie Jalbă s-a născut pe 13 octombrie 1956, în s. Sărata-Veche, r-nul Făleşti. După ce a făcut școala de arte plastice pentru copii din Făleşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Sandu, și-a continuat studiile la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală ”, în clasa profesorului Petru Rusu, iar în 1981 a absolvit Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov”, la clasa profesorului Victor Țiplakov.

A debutat, în calitate de plastician, în 1984, participând până astăzi la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate. În 1991, a devenit membru al UAP, iar din 1997 este membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.

În același timp, Ghenadie Jalbă a fost lector la Universitatea „Ion Creangă”, director la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti, profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Din 1998 până în prezent este profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”. În anii 1996-2003, a fost preşedinte al Secţiei Pictură a UAP, iar în anii 2009-2016 a condus Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.Printre cele mai relevante expoziții ale sale în străinătate se numără: Expoziţia Artişti plastici din R. Moldova, Strasbourg, Franţa (1987), Expoziţia artiştilor plastici din RM la Salonul Internaţional, ЦД Х, Moscova, Rusia (1998, 1999), Expoziție din colecţiile MNAM al Moldovei, Finlanda și Germania (1999), Expoziţia în cadrul Târgului Internaţional Hannovra -2000, Expoziţia Vecinii de la Răsărit, Utrecht, Olanda (2006), Expoziţia Moldova, Artă Contemporană, Bruxelles, Belgia (2006). Jalbă are lucrări în colecții publice la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul de Arte Plastice din Bacău, Muzeul Literaturii Române V. Pogor, Muzeul de Istorie a Moldovei, precum și în colecții private în Australia, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA, Ucraina.

Iată cum îl caracterizează pe Ghenadie Jalbă cunoscutul critic de artă ieșean Valentin Ciucă: „Expozițiile lui Ghenadie Jalbă deschise la Chișinău, Moscova, Iași, Bacău și în alte orașe, taberele și simpozioanele, expozițiile de grup identifică un creator care a făcut din disciplina atelierului și din mobilitatea intelectuală și fizică un mod de a fi permanent racordat la pulsul vieții. Prezența într-o tabără la Paris, dar și la Tescani sau Vatra Dornei subliniază necesitatea dialogului intercultural, varietatea opțiunilor stilistice, asigurând permanent sentimentul surprizelor… anticipate. În general, feminitatea este pentru artist privilegiul unui elogiu adus, prin artă, naturii și vieții, bucuria de a exista fiind darul absolut al divinității”.

Astăzi, Ghenadie Jalbă își sărbătorește ziua de naștere. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi dorește multe realizări frumoase și în viitor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md