Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:18
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:32

Omul Săptămânii: Ghenadie Jalbă, artist plastic

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din R. Moldova, Ghenadie Jalbă s-a născut pe 13 octombrie 1956, în s. Sărata-Veche, r-nul Făleşti. După ce a făcut școala de arte plastice pentru copii din Făleşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Sandu, și-a continuat studiile la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală ”, în clasa profesorului Petru Rusu, iar în 1981 a absolvit Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov”, la clasa profesorului Victor Țiplakov.

A debutat, în calitate de plastician, în 1984, participând până astăzi la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate. În 1991, a devenit membru al UAP, iar din 1997 este membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.

În același timp, Ghenadie Jalbă a fost lector la Universitatea „Ion Creangă”, director la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti, profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Din 1998 până în prezent este profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”. În anii 1996-2003, a fost preşedinte al Secţiei Pictură a UAP, iar în anii 2009-2016 a condus Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.Printre cele mai relevante expoziții ale sale în străinătate se numără: Expoziţia Artişti plastici din R. Moldova, Strasbourg, Franţa (1987), Expoziţia artiştilor plastici din RM la Salonul Internaţional, ЦД Х, Moscova, Rusia (1998, 1999), Expoziție din colecţiile MNAM al Moldovei, Finlanda și Germania (1999), Expoziţia în cadrul Târgului Internaţional Hannovra -2000, Expoziţia Vecinii de la Răsărit, Utrecht, Olanda (2006), Expoziţia Moldova, Artă Contemporană, Bruxelles, Belgia (2006). Jalbă are lucrări în colecții publice la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul de Arte Plastice din Bacău, Muzeul Literaturii Române V. Pogor, Muzeul de Istorie a Moldovei, precum și în colecții private în Australia, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA, Ucraina.

Iată cum îl caracterizează pe Ghenadie Jalbă cunoscutul critic de artă ieșean Valentin Ciucă: „Expozițiile lui Ghenadie Jalbă deschise la Chișinău, Moscova, Iași, Bacău și în alte orașe, taberele și simpozioanele, expozițiile de grup identifică un creator care a făcut din disciplina atelierului și din mobilitatea intelectuală și fizică un mod de a fi permanent racordat la pulsul vieții. Prezența într-o tabără la Paris, dar și la Tescani sau Vatra Dornei subliniază necesitatea dialogului intercultural, varietatea opțiunilor stilistice, asigurând permanent sentimentul surprizelor… anticipate. În general, feminitatea este pentru artist privilegiul unui elogiu adus, prin artă, naturii și vieții, bucuria de a exista fiind darul absolut al divinității”.

Astăzi, Ghenadie Jalbă își sărbătorește ziua de naștere. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi dorește multe realizări frumoase și în viitor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md