Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:32

Omul Săptămânii: Ghenadie Jalbă, artist plastic

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din R. Moldova, Ghenadie Jalbă s-a născut pe 13 octombrie 1956, în s. Sărata-Veche, r-nul Făleşti. După ce a făcut școala de arte plastice pentru copii din Făleşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Sandu, și-a continuat studiile la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală ”, în clasa profesorului Petru Rusu, iar în 1981 a absolvit Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov”, la clasa profesorului Victor Țiplakov.

A debutat, în calitate de plastician, în 1984, participând până astăzi la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate. În 1991, a devenit membru al UAP, iar din 1997 este membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.

În același timp, Ghenadie Jalbă a fost lector la Universitatea „Ion Creangă”, director la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti, profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Din 1998 până în prezent este profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”. În anii 1996-2003, a fost preşedinte al Secţiei Pictură a UAP, iar în anii 2009-2016 a condus Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.Printre cele mai relevante expoziții ale sale în străinătate se numără: Expoziţia Artişti plastici din R. Moldova, Strasbourg, Franţa (1987), Expoziţia artiştilor plastici din RM la Salonul Internaţional, ЦД Х, Moscova, Rusia (1998, 1999), Expoziție din colecţiile MNAM al Moldovei, Finlanda și Germania (1999), Expoziţia în cadrul Târgului Internaţional Hannovra -2000, Expoziţia Vecinii de la Răsărit, Utrecht, Olanda (2006), Expoziţia Moldova, Artă Contemporană, Bruxelles, Belgia (2006). Jalbă are lucrări în colecții publice la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul de Arte Plastice din Bacău, Muzeul Literaturii Române V. Pogor, Muzeul de Istorie a Moldovei, precum și în colecții private în Australia, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA, Ucraina.

Iată cum îl caracterizează pe Ghenadie Jalbă cunoscutul critic de artă ieșean Valentin Ciucă: „Expozițiile lui Ghenadie Jalbă deschise la Chișinău, Moscova, Iași, Bacău și în alte orașe, taberele și simpozioanele, expozițiile de grup identifică un creator care a făcut din disciplina atelierului și din mobilitatea intelectuală și fizică un mod de a fi permanent racordat la pulsul vieții. Prezența într-o tabără la Paris, dar și la Tescani sau Vatra Dornei subliniază necesitatea dialogului intercultural, varietatea opțiunilor stilistice, asigurând permanent sentimentul surprizelor… anticipate. În general, feminitatea este pentru artist privilegiul unui elogiu adus, prin artă, naturii și vieții, bucuria de a exista fiind darul absolut al divinității”.

Astăzi, Ghenadie Jalbă își sărbătorește ziua de naștere. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi dorește multe realizări frumoase și în viitor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md