Actualitate

Omul săptămânii: Gheorghe Mardare, artist plastic

În anul 1980 absolvă Facultatea de Istorie și Teoria Artelor Plastice a Academiei de Arte din Sankt-Petersburg. Tema de licență la care a lucrat se numește „Operele monumentale ale sculptorului contemporan italian Giacomo Manzu”.

Timp de 13 ani este lector superior și conferențiar universitar la Universitatea de Arte Plastice și la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Alți șase ani este profesor de Istoria artelor plastice, pictură și desen la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Capitală.

În perioada 1994-1996 este colaborator științific și șef al Sectorului de artă decorativă, arhitectură și design al Institutului de Istorie și Teorie a Artei al Academiei de Științe din Republica Moldova. În anul 1991 susține teza de doctorat cu genericul „Aspecte de bază ale morfologiei stilistice a decorului ornamental din covoarele vechi românești basarabene (sec. XVIII – înc. sec. XX). A mai fost colaborator științific inferior la Muzeul Național de Arte Plastice.

Gheorghe Mardare a scris numeroase articole cu referință la arta plastică românească și universală despre problemele actuale ale artelor plastice din R. Moldova. În materialele sale s-a referit la tezaurul artistic universal, punând accent pe cultivarea sporită a publicului, interesat de fenomenul artelor plastice. Totodată a promovat și propriul gust artistic mai elevat operelor artistice, decât acela impus pe timpuri de către oficialități. Din această cauză, multe dintre materialele sale au fost cenzurate fără milă ori interzise pentru publicare în general, iar autorul era nevoit adeseori să folosească pseudonime.

A realizat diverse cicluri de lucrări precum „Poduri în timp”, „Pictura muzicii”, „Sonete în culori”. La Chișinău a prezentat mai multe expoziții de pictură, grafică, instalaţii media, obiecte. Creaţia artistului includea tablouri pictate sub impresia unor remarcabile opere muzicale lăsate posterităţii de mari compozitori ai lumii, cum ar fi: Liszt, Caccini, Orff, Bach, Rodrigo. În prezent locuiește în Germania.

Redacția ziarului TIMPUL îl felicită pe Gheorghe Mardare cu recenta sa lucrare „Arta covoarelor vechi românești basarabene” și îi mulțumește pentru aportul în promovarea culturii românești.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *