Actualitate

Omul Săptămânii: Igor Cobileanski

Regizorul a debutat ca actor în anul 1988 la studioul „Moldova-film” în pelicula „Durerea”, ecranizare a romanului omonim de Vladimir Beșleagă, interpretând rolul principal și jucând alături de Vasile Brescanu, Svetlana Toma și alți actori. A interpretat apoi și alte roluri atât în film, cât și în teatru (spectacolul „Din tată-n fiu”). A urmat cursurile Facultății de Regie Film și TV din cadrul Academiei de Teatru și Film din București (1991-1995).

Filmele realizate de Igor Cobileanski au obținut prestigioase premii. Printre acestea se numără premiul „Alexandru Sahia” la Festivalul Internațional al Producătorilor de Film Independent de la Constanța, ediția I (2006) pentru filmul „Sașa, Grișa și Ion”; Premiul „Audienca Award” (Premiul Spectatorilor) la Festivalul de Film de la Trieste (Italia), ediția a XIX-a (2006), pentru filmul „Sașa, Grișa și Ion” și premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Festivalul Internațional de Film (TIFF), ediția a VII-a (2008) pentru filmul „Plictis și Inspirație”.

Luni, 17 octombrie, de la ora 19:30, la Iaşi va avea loc premiera regională în Moldova a filmului românesc „Afacerea Est“, în regia lui Igor Cobileanski.

Filmul are ca protagoniști actori cunoscuți de teatru și film din România și Moldova. Filmul spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, un intelectual de provincie şi un oportunist plin de idei, interpretaţi de actorii Constantin Puşcaşu şi Ion Sapdaru. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-şi îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro îşi doreşte o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri şi încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian şi Petro nu îşi pierd optimismul şi încearcă alte metode de a se căpătui.

Cu această ocazie îi dorim regizorului multă inspirație în creație și cât mai multe premii internaționale în palmares.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *