Cultură

Omul săptămânii: Lică Sainciuc

Născut la 29 iunie 1947, Lică, fiul maestrului Glebus Sainciuc și al pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu, a crescut cu dragoste pentru desen şi artă. Peste patru ani de la absolvirea Institutului Politehnic din Chişinău, Secţia Arhitectură, în 1971, Lică devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1993 este ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Începând cu anul 1972, Lică Sainciuc se dedică picturii de şevalet şi artei teatral-decorative.

Artistul a elaborat scenografia şi păpuşile pentru numeroase spectacole și chiar la câteva pelicule cinematografice. Mai mult, Lică Sainciuc a ilustrat peste 100 de cărţi. Printre cele mai importante momente din activitatea sa se numără, totuși, ilustrarea cărţii „Albinuţa” de Grigore Vieru, menţionată la nivel naţional şi internaţional, reeditată de multiple ori.

Lucrările sale au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii, iar fiind pasionat de istoria şi arhitectura oraşului Chişinău, a semnat mai multe articole în presa periodică, publicând şi câteva cărţi, precum „Colina antenelor de bruiaj” și „Chişinăul pe timpul lui Puşkin cu 333 de intersecţii”.

Redacția ziarului TIMPUL îi dorește multă sănătate, inspirație și reușite frumoase în continuare. La mulți ani! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *