Eveniment

OMUL SĂPTĂMÂNII: Veronica Cazac, inventatoare

Veronica Cazac s-a născut în 1994 la Chişinău. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La vârsta de 17 ani, tânăra a reuşit să facă două descoperiri importante în domeniul construcţiilor. Veronica a inventat un tip de armătură elastică, flexibilă, care protejează pereţii în timpul seismelor, perfectă pentru utilizarea în construcţia caselor de lut. Iar invenţia care a făcut-o cunoscută nu doar în Moldova, dar şi peste hotarele ei este realizarea unei metode inovative de creare a microblocurilor de construcţie, care sunt mai rezistente la acţiunile seismice şi, totodată, ecologice. Pentru această invenţie, Veronica Cazac a obţinut în 2010 Cupa de Aur la Concursul „Cel mai bun elev inovator din R. Moldova”.

De curând, tânăra inventatoare s-a întors de la concursul internaţional al elevilor inventatori „Leonardo Da Vinci” din Georgia, unde pentru noua metodă de creare a microblocurilor a fost răsplătită cu locul III. Proiectul a fost remarcat pentru simplitate, preţ accesibil, eficienţă şi prin faptul că soluţionează unele probleme ecologice. Ea a fost singura domnişoară care a urcat pe podiumul dominat de băieţi. Tânăra spune că îşi doreşte ca, după finisarea liceului, să însuşească profesia de inginer-constructor. Liceana visează să descopere formula perfectă de creare a unui material de construcţie care ar face blocurile de locuit invincibile în faţa seismelor, ca să nu mai avem atâtea case dărâmate din cauza cataclismelor naturale.

Pentru performanţele obţinute în inventică şi construcţii, TIMPUL a desemnat-o OMUL SĂPTĂMÂNII. Felicitări, dragă Veronica!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *