Ultima oră

Opoziţia siriană îi cere lui Obama arme pentru avioanele ruseşti

Agenția de știri SANA a raportat că 700 de rebeli inarmati ai opoziției s-au predat armatei siriene în orașul Daraa, situat la 110 km sud de Damasc. Potrivit „Al-Safir”, loviturile aviatiei ruse sunt foarte importante pentru forțele guvernamentale și „le permit să recâștige inițiativa după ani de lupte de guerrilla epuizante”, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG).

Succesele militare ale Rusiei în Siria arata deosebit pe contrastant pe  fondul campaniei coaliţiei occidentale in Siria şi Irak. BBC explică acest lucru prin faptul că „americanii evita sa atace grupari daca acest lucru ar putea servi intereselor lui Assad, și nu interferează în operațiunile militare ale armatei siriene împotriva militanților”. Altfel spus, loviturile aeriene ale SUA sunt foarte selective. Rusia, în schimb, distruge fara discriminare toate partile care lupta impotriva lui Assad.Această situație este enervantă pentru administrația SUA și aliații săi. Nu întâmplător, vinerea trecută, președintele Barack Obama a explicat că, „Vladimir Putin în Siria nu isi demonstreaza puterea, ci slăbiciunii clientului său – Bashar al-Assad, care nu va putea fi salvat nici cu arme şi nici cu bani. Acum, el trimite propriile avioane și piloți.

Dar, deşi loviturile aeriene ale forțele ruse în Orientul Mijlociu îşi demonstrează eficacitatea, până la victoria finala este încă departe. Mai mult decât atât, potrivit ziarului american Washington Post, cel puțin două grupari siriene anti-guvernamentale susținute de SUA şi care operează în Siria, au cerut autorităților americane să le livreze sisteme Stinger pentru a lupta cu aviația militară a Rusiei. Ziarul precizeaza ca „administrația SUA a luat în considerat aceste cereri”.

Dacă americanii vor face o astfel de mișcare, vom avea o situatie similara cu cea din timpul Razboiului Rece, cand SUA livrau mujahedinilor arme sofisticate care distrugeu avioanele și elicopterele armatei sovietice din Afganistan. Ajutorul SUA acordat rebelilor din Afganistan a dus la infrangerea URSS in razboiul său cu una dintre cele mai sarace tari din Asia.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *