Actualitate

Pacificatorii transnistreni continuă acţiunile provocatoare, CUC

Membrii delegaţiei menţionează că recent reprezentanţii contingentului militar transnistrean au întreprins multiple tentative unilaterale de a instala elemente de infrastructură noi la postul mixt de pacificatori nr.9, amplasat pe malul stâng al Nistrului, unde a avut loc tragicul incident de la 1 ianuarie 2012, soldat cu rănirea mortală a cetăţeanului Vadim Pisari de către un pacificator rus.

Potrivit delegaţiei moldoveneşti, aceste acţiuni contravin prevederilor deciziei din 13 ianuarie, care stipulează expres că părţile se vor abţine de la acţiuni menite să contribuie la schimbarea situaţiei la postul de pacificatori până la elaborarea propunerilor comune de către Comandamentul Militar Unificat privind sporirea eficienţei efectuării serviciului la acest post.

În cadrul ultimei şedinţe ordinare a CUC reprezentanţii Chişinăului susţin că delegaţia transnistreană continuă practica dezinformării opiniei publice, pretinzând că ar fi create impedimente în deplasarea pacificatorilor din regiunea transnistreană la postul nr.9.

Delegaţia Republicii Moldova consideră că funcţionarea normală a postului menţionat reprezintă un interes comun al tuturor participanţilor la operaţiune. În context, menţionează membrii delegaţiei, atenţie prioritară merită să fie acordată îmbunătăţirii condiţiilor de serviciu la postul respectiv, dar nu la instalarea blocurilor de beton, a barei de protecţie şi sârmei ghimpate, aşa cum insistă reprezentanţii transnistreni.

În comunicat se mai menţionează că partea transnistreană a respins intenţia unui ONG de a desfăşura la 1 iunie o manifestare culturală dedicată Zilei Internaţionale a copiilor, pe podul de pe Nistru, în perimetrul localităţilor Gura Bâcului – Bâcioc. Reprezentanţii Chişinăului consideră că această acţiune a demonstrat elocvent incapacitatea delegaţiei transnistrene în CUC de a purta un dialog constructiv atât în cadrul şedinţelor comisiei, cât şi în raport cu reprezentanţii societăţii civile.  

info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *