Timpul Liber

Parcurile industriale – furnizoare a mii de locuri de muncă

Recent, guvernul a aprobat o decizie privind crearea unui parc industrial în satul Ţarigrad, Drochia. Administrator va fi SRL Bioenergagro, care va construi împreună cu un partener din Ucraina o fabrică de producere a gazelor din biomasă, pe un teren de 14 hectare. Capacitatea de proiect anuală a uzinei va fi de 16 milioane metri cubi de gaze şi acestea vor fi utilizate în economia naţională prin sistemele de gazificare existente. Valoarea investiţiei se estimează la 25 mln. euro. Implementarea acestui proiect investiţional va crea în intravilanul parcului circa 100 de locuri noi de muncă, cu salariul mediu lunar de 400 de euro. Totodată, în sectorul agrar vor fi implicate circa 350 de persoane care se vor ocupa de cultivarea biomasei utilizate ca materie primă pentru producerea gazelor.

La sfârşitul anului 2010 a fost lansat şi un proiect cu investiţii din China pentru edificarea unei întreprinderi de producere a bateriilor solare în Orhei. Proiectul prevede investiţii de 60 mln. dolari. „Sunt sigur că pentru noi şi pentru Moldova este un pas strategic faptul că am venit să construim o fabrică de baterii solare”, a spus Anxiang Chen, fondatorul companiei chineze „Shandong AUHUA”. El a apreciat că Moldova este o ţară cu mult soare şi bateriile solare constituie o bună alternativă pentru sursele de energie tradiţionale, deoarece nu poluează mediul înconjurător. Viitoarea întreprindere, care va fi construită pe teritoriul unei companii partenere din R. Moldova, urmează să creeze circa 2000 de locuri de muncă.

Toamna trecută, cu susţinerea PNUD şi a Băncii Mondiale, au fost derulate concursurile de selectare a companiilor de consultanţă pentru elaborarea studiilor de fezabilitate privind crearea parcurilor industriale în baza întreprinderilor în care statul deţine cotă majoritară – SA Răut din municipiul Bălţi, UMS din Făleşti, precum şi în raioanele Hânceşti, Edineţ, Cantemir, Căinari.

Ministerul Economiei, în parteneriat cu autorităţile publice locale, elaborează studii de fezabilitate privind crearea unor parcuri industriale în cadrul zonei economice libere Bălţi şi în centrul raional Cimişlia.

În 2010 a fost elaborat şi conceptul de reorganizare a întreprinderilor amplasate pe teritoriul fostei Uzine de tractoare din Chişinău, obiectivul fiind crearea şi la Tracom a unui parc industrial. Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, tot în acest scop a fost efectuată o inventariere tehnologică a societăţilor comerciale care activează pe teritoriul fostei uzine. Au fost stabilite posibilităţile de utilizare a mijloacelor fixe în procesul de producere. În prezent, din cele zece întreprinderi care fac parte din componenţa uzinei, cinci nu activează. Celelalte reduc în permanenţă indicii de eficienţă, acumulează datorii şi riscă să dea faliment. Statul deţine aproape 93% din acţiunile uzinei.

(După agenţiile de presă)

Parcurile industriale sunt terenurile industriale pentru dezvoltarea întregului sector al activităţii de producere, nelimitând concret tipuri de producere şi servicii, cu excepţia celor interzise de lege.
Parcurile pot fi create pe principiul de „greenfield” (teren neocupat de imobil), precum şi în baza întreprinderilor de stat, societăţilor pe acţiuni cu cota majoritară de stat şi pe baza întreprinderilor municipale.
Conform informaţiei disponibile, în cadrul zonelor industriale existente în oraşele de reşedinţă ale raioanelor, autorităţile administraţiei publice locale dispun de terenuri publice cu o suprafaţa de 2854 ha, terenuri privatizate cu o suprafaţă de 1428 ha, iar numărul întreprinderilor în aceste teritorii este de circa 700.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *