Moldova

Parlamentarismul ţării şi consecvenţa individului…

Fiindcă se simte un grupuleţ care, preluând experienţa, tacticile, strategiile şi foloasele bandei comuniştilor din ultimii opt ani, tinde cu toată suflarea doar spre treucă”.

M-am bucurat şi atunci, apreciez foarte mult şi acum că acel referendum n-a trecut.

Acum AIE a schimbat retorica în direcţia care stă mai aproape modului meu de gândire şi de a fi: „Parlamentarismul, aşa neghiob cum este pentru noi, este cea mai bună soluţie. Dacă parlamentarii se ciondănesc şi nu se pot alege este rău, dar nu suferă omul în plan individual: vrea – îşi face afacere, nu vrea – se angajează, emigrează ş.a.m.d.”.

Da, parlamentarismul de la noi este unul foarte neghiob, închegat pe încrucişarea dintre principiul de sectă cu cel de SRL, ştiu asta. Am menţionat-o de foarte multe ori. Dar anume prin parlamentarism, prin creşterea valorii şi importanţei lui, Moldova are şi va avea şansa să-şi corecteze toate deficienţele de care suferă cronic, fără a trece prin dictaturi, suferinţe individuale etc.

Întărirea parlamentarismului va duce la o creştere a rolului partidelor, implicit al rolului membrilor lor. Iar asta – la o explozie sau implozie în rândul actualilor membri de partide, sper că şi în capul lor. Unde fiecare membru va şti că este o valoare, o putere de decizie pro sau contra. În scurt timp, presupun că unul-doi-trei ani, ajungem şi la „primaries” în toate partidele care se respectă, cu campanii mobilizatoare, care au ca rezultat doar progresul societăţii şi ţării, creşterea culturii politice a oamenilor.

Cu toate reproşurile grele pe care le am la adresa AIE – tendinţa ei de a acapara „treuca”, multe alte păcate grave -, această iniţiativă de referendum o voi susţine şi o voi promova. Punct.

Vitalie Branişte (http://www.curatmurdarsrl.com/)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *