Ultima oră

Parlamentul a aprobat proiectul PSRM privind sistemul electoral mixt

De asememnea Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură  și proiectul votului uninominal, cu 52 de voturi, iar ulterior socialiștii au cerut o pauză.
Proiectul de lege privind votul uninominal a fost propus de PDM. Acesta prevede că deputații vor fi aleși în 101 circumscripții electorale, care vor fi organizate inclusiv în afara țării, pentru diaspora, dar și în regiunea transnistreană, unde însă, alegerile vor fi organizate doar când va fi reglementat conflictul.

O altă prevedere discutată este posibilitatea ca deputații să poată fi demiși prin referendum de alegători, dacă nu-și vor îndeplini atribuțiile.
Deputații au examinat astăzi și proiectul votului mixt propus de socialiști care prevede că 51 de deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar 50 în circumscripții uninominale. Autorii mai propun ca alegerile în afara țării să fie organizate două zile consecutiv.
Ambele proiecte au fost incluse astăzi pe agenda Legislativului ad-hoc, ele nefiind examinate anterior nici în comisiile parlamentare. Doar după ce la propunerea președintelui Parlamentului a fost introdus proiectul votului uninominal, iar a socialiștilor – sistemul mixt, s-a întrunit Comisia juridică, pentru numiri și imunități care le-a examinat.

Deputații comuniști nu au fost prezenți la ședința Parlamentului, dar ulterior PCRM a difuzat un comunicat de presă în care a calificat tentativa de modificare a legislației electorale drept „lovitură de stat”. Deputații liberali nu au participat la dezbaterea celor două proiecte.

Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *