Ultima oră

Parlamentul se convoacă în sesiunea de toamnă

În sesiunea de vară-primăvară, parlamentarii au votat în prima lectură zeci de proiecte importante, care urmează să fie dezbătute şi votate în lectură finală la şedinţele din această toamnă.

Unul dintre aceste proiecte propune stabilirea unei cote de reprezentare a femeilor pe listele electorale. Documentul, înaintat de către un grup de deputati PLDM, prevede stabilirea cotei minime de 30% pentru participarea femeilor la activitatea politică şi publică. Un proiect similar propus de către Guvern prevede o cotă de reprezentare a femeilor de 40% la formarea executivului.

Un alt proiect propune ca formaţiunile politice să primească alocaţii din bugetul de stat în funcţie de performanţele obţinute în alegerile parlamentare sau locale. În proiect au fost prevăzute şi sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei privind finanţarea partidelor.

Un alt proiect se referă la desfăşurarea alegerilor parlamentare şi a referendumurilor republicane pe parcursul a două zile în secţiile de votare din străinătate.

Transparenţa proprietăţii mass-media este un alt proiect, care urmează să fie votat în lectură finală. Autorii documentului propun ca toate instituţiile mass-media să fie obligate să publice lista cu numele proprietarului sau proprietarilor, inclusiv cota acestora de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului.

Parlamentul urmează să revină şi la proiectul de lege care să asigure o mai mare concordanţă între legislaţia naţională şi prevederile Legii privind statutul special al Unităţii Teritorial Administrative Găgăuzia. Procurorul UTA Găgăuzia urmează să fie numit de către procurorul general, după consultarea Adunării Populare a Găgăuziei. Numirea şi eliberarea din funcţie a comandantului trupelor de carabinieri din teritoriu se va face de către Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea guvernatorului Găgăziei. De asemenea, Adunarea Populară a Găgăuziei va putea adopta legi locale pentru promovarea şi dezvoltarea tradiţiilor şi obiceiurilor găgăuzilor.

Un alt proiect propune ca cetăţenii moldoveni din diasporă, care intenţionează să revină definitiv în ţară, să fie scutiţi de plata taxei de import pentru bunurile personale pe care le aduc în Moldova. Dacă va fi votat în lectură finală, Guvernul va veni cu procedura şi cu condiţiile de facilitare, totodată va stabili lista de acte necesare pentru a beneficia de scutirea de taxa de import.

Pentru sesiunea de toamnă a fost lăsat şi proiectul de lege privind controlul tutunului. După votarea în lectură finală şi intrarea acestuia în vigoare, la data publicării, se va interzice orice formă de promovare a fumatului. De asemenea, nu va mai fi permis fumatul în spaţiile închise şi semi-închise, dar şi orice formă de susţinere a diferite acţiuni din partea industriei de tutun.

Parlamentarii urmează să dezbată şi proiectul de lege care permite taţilor să îşi ia concediu la naşterea copiilor. Proiectul vine să asigure participarea efectivă a tatălui la îngrijirea nou-născutului.

În toamnă, deputaţii îşi propun să examineze şi proiectul care prevede lichidarea Curţii de Apel Bender. Potrivit autorilor, instanţa necesită lichidată pentru a optimiza sistemul judecătoresc. Volumul de lucru al Curţii de Apel Bender este de circa 3 ori mai mic comparativ cu cel al Curţii de Apel Bălţi, spre exemplu.

Parlamentarii vor mai examina proiectul privind atribuirea statutului de municipiu mai multor oraşe. Este vorba de oraşele Cahul, Orhei, Soroca şi Ungheni. Când a fost votat în prima lectură, democraţii au insistat ca proiectul să prevadă atribuirea acestui statut şi oraşelor Edineţ şi Hânceşti.

Un alt proiect mai propune ca angajatorii care vor refuza să încheie contracte de muncă cu persoane cu dizabilităţi, care dispun de recomandare din partea instituţiilor abilitate, să fie sancţionaţi.

Proiect care propune ca mediul privat din Moldova să poată acorda burse pentru studenţi de asemenea trebuie să treacă de votul final. Bursa privată va putea fi acordată doar de către persoanele juridice, pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungită. O persoană care are o bursă de stat nu va putea primi şi o bursă privată.

O altă iniţiativă ţine de numirea avocatului poporului. La ultimele şedinţe din sesiunea trecută, deputaţii nu au reuşit să aleagă candidatul potrivit şi au amânat examinarea chestiunii pentru altă şedinţă. De asemenea, Parlamentul ar trebui să numească 6 membri ai Consiliului de Observatori al Companiei Teleradio-Moldova. Deputaţii vor examina candidaturile care urmează să fie propuse de către Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Sesiunea de primăvară-vară s-a încheiat la 31 iulie.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *