Actualitate

Paşapoartele biometrice, mai atractive pentru populaţia din stânga Nistrului

Dacă în primele trei luni ale acestui an aproximativ 400 de locuitori din stânga Nistrului au cerut lunar paşapoarte biometrice, începând cu luna aprilie, atunci când Republica Moldova a obţinut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, numărul acestora a depăşit 1.000 în următoarele luni.

De asemenea, s-a dublat şi numărul de locuitori din stânga Nistrului care au solicitat buletine de identitate – de la aproximativ 350 lunar la 700.

Creşterea numărului de solicitări are legătură directă cu liberalizarea regimului de vize, a declarat pentru Radio Chişinău Șeful adjunct al Direcției Acte de identitate și evidență a populației, Alexandru Doni. ”Cu adevărat se atestă o creştere în anul curent, mai ales începând cu luna mai. Atât pe malul drept cât şi pe malul stâng solicitările au crescut în urma semnării Acordului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni”, a declarat Alexandru Doni.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, susţine că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană o face mai atractivă pentru populaţia din stânga Nistrului, dar cei din regiunea nistreană cunosc totuşi, prea puţin despre beneficiile integrării europene.

”Cetăţenii din stânga Nistrului nu sunt informaţi despre toate posibilităţile pe care le are Republica Modlova în cazul în care va continua să colaboreze sau va rămâne partnerul UE. Este vina noastră, în primul rând, a societăţii civile, a presei, inclusiv a autorităţilor care nu au un plan strategic de a comunica mai eficient cu cetăţenii”, a declarat Ion Manole.

Amintim că Republica Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize la 28 aprilie a.c.. Odată cu aceasta a crescut şi numărul de solicitări de paşapoarte biometrice. Dacă în anii 2012 şi 2013 au fost eliberate câte aproximativ 250.000 de paşapoarte, atunci doar în perioada lunilor mai-octombrie ale acestui an au fost înregistrate peste 270.000 de solicitări, dintre care peste 7.300 de la locuitorii din stânga Nistrului.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *