Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Carte 2 Aprilie 2011, ora 08:08    Din editia print

Patrimoniu: Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova

Marime Font

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La finele anului trecut, în colecţia „Enciclopedica” din cadrul Instituţiei Publice „Enciclopedia Moldovei” a apărut o lucrare de pionierat la noi -„Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”. Autorii acestei lucrări, savanţi de notorietate în domeniul heraldicii, experţi din diverse domenii şi-au propus drept scop identificarea şi publicarea tuturor simbolurilor naţionale care ne reprezintă, fapt care le-a şi reuşit.

 Având girul Comisiei Naţionale de Heraldică (CNH), colectivul redacţional a structurat lucrarea în conformitate cu divizarea sistemului heraldic: simboluri naţional-statale, simboluri naţionale derivate, simboluri corporative.
Autorii descriu şi reproduc în primele trei capitole simbolurile naţional-statale de primă importanţă: Stema de Stat, Drapelul de Stat şi Imnul de Stat ale R. Moldova. Dintre simbolurile derivate menţionăm: Sigiliul mare de stat al R. Moldova, Culorile naţionale, Pavilionul naţional, Însemnele de funcţii ale preşedintelui R. Moldova etc. Urmează distincţiile de stat şi moneda naţională. Capitole separate sunt dedicate simbolurilor forţelor armate (Armatei naţionale, a Serviciului de grăniceri şi a Departamentului trupelor de carabinieri), celor vamale, precum şi simbolurilor Academiei de Ştiinţe. La finele lucrării sunt reproduse stemele şi drapelele teritoriale, ale oraşelor, comunelor şi raioanelor care şi-au adoptat asemenea însemne - 72 la număr.
Lucrarea inserează istoricul apariţiei şi adoptării însemnelor respective, accentul punându-se pe crearea unui tablou coerent şi clar al genezei însemnelor tratate, cu indicarea originilor, a condiţiilor istorice în care au apărut şi au evoluat. Capitolele sunt ilustrate cu surse imagistice extrase din arhive, biblioteci şi muzee publice sau colecţii private. Volumul este completat cu bibliografie selectivă de specialitate şi cu o cronică a principalelor evenimente legate de adoptarea simbolicii naţionale a R. Moldova.
Precizăm că lucrarea a apărut cu prilejul aniversării a 20-a de la adoptarea primului însemn naţional - Tricolorul - în calitate de Drapel de Stat al R. Moldova (23 aprilie 1990).
La apariţia lucrării au contribuit peste 20 de specialişti - autori de texte şi imagini/desene, fotografi, arhitecţi, economişti etc. Lucrarea apare într-o prezentare grafică de excepţie, hârtie de calitate superioară, poze şi fotografii color, având 636 de pagini, într-un tiraj de 500 de exemplare.

Autorii lucrării „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” au avansat şi propuneri pentru consfinţirea la nivel legislativ a unor simboluri naţionale complimentare cum ar fi: Florile naţionale (Busuiocul, Roza (floarea de măceş); Copacul naţional (Stejarul, Cireşul amar, Nucul); Planta naţională (Viţa-de-vie); Emblema animalieră naţională (Bourul, Oaia); Pasarea naţională (Cocostârcul); Râul naţional (Nistrul şi Prutul); Sărbătoarea Naţională (Mărţişorul, Hora, Paştele Blajinilor); Monumentul naţional (Monumentul lui Ştefan cel Mare).

Mihai Taşcă,
dr. în drept
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul