Cultură

Pavel Balmus, omul care stie totul despre B. P. Hasdeu

Astazi, distinsul critic si istoric literar Pavel Balmus implineste venerabila varsta de 65 de ani.Asa cum remarca acad. Mihai Cimpoi in volumul sau „O istorie deschisa a literaturii romane din Basarabia”, documentarismul erudit aplicat minutios este domeniul lui Pavel Balmus, cercetator stiintific la Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei.

Om de o modestie si onestitate rara, despre el s-a scris putin, dar se vorbeste mult si numai de bine. In perioada sovietica, a fost invinuit de nationalism, dar, precum afirma el insusi, nu regreta ceea ce a facut. Cateva repere biografice fixate de colegul sau Valeriu Nazar le gasim in „Dictionarul scriitorilor romani din Basarabia”, aparut la Editura „Prut International”.

Nascut pe 18 august 1944, la Saratenii Noi, Orhei, in 1966 a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat din Moldova. A fost redactor la Televiziunea Moldoveneasca (1966-1968); custode general, secretar stiintific si director adjunct la Muzeul Republican de Literatura „D. Cantemir” (1979-1983); redactor la editurile „Literatura Artistica” (1983-1989) si „Cartier” (2000-2002). Este presedinte al Societatii bibliofililor din Moldova „Paul Mihail” si al Centrului National de Hasdeologie de pe langa Biblioteca municipala „B. P. Hasdeu”.

In calitatea sa de cercetator, Pavel Balmus este preocupat de investigatia de arhiva. Astfel, de-a lungul anilor, a pus in circulatie informatii inedite – sau mai putin cunoscute – referitoare la scriitorii nostri clasici si, in mod deosebit, la dinastia de carturari basarabeni Hajdau-Hasdeu – „Pagini din istoria culturii si literaturii moldovenesti” (1979) si „Studii si materiale despre Alexandru si Boleslav Hajdau” (1984). Sub ingrijirea Domniei sale, apar un sir de selectii din opera acestor inaintasi, iar in 2002 vede lumina tiparului culegerea colectiva „Pro Fide et Patria: contributii la studierea vietii si activitatii membrilor familiei Hajdau-Hasdeu”. De asemenea, prefateaza volumele mai multor scriitori clasici si semneaza numeroase studii despre N. Costin, B. P. Hasdeu, M. Eminescu, C. Stere, Al. Mateevici s.a.

Astazi, la Institutul de Filologie al ASM, distinsul cercetator isi lanseaza productia editoriala din ultimii cinci ani de activitate: „Adevarul asupra trecutului si prezentului Basarabiei”, volum de Nicolae Iorga, aparut sub ingrijirea sa in 2008 la Editura Institutului Cultural Roman, „Dinastii ale universalitatii” – culegere colectiva de studii si cercetari consacrata lui D. Cantemir, ingrijita impreuna cu Svetlana Corolevschi, „Clipe de inspiratie” de A. Hajdau s.a.
Felicitari si la multi ani, maestre!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *