Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 16:42

Peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti

Marime Font

Elaborarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea reţelei de parajurişti, recunoaşterea ca profesie oficială în Republica Moldova şi stabilirea unui mecanism transparent şi sustenabil privind remunerarea lor - sunt câteva dintre acţiunile recomandate pentru consolidarea sistemului de asistenţă juridică primară garantată de stat. Recomandările sunt argumentate în cadrul unei Foi de parcurs, elaborate de echipa unui birou de avocaţi, la iniţiativa Fundaţiei Soros-Moldova.

Din anul 2010, de când a început programul, peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti, iar instanţa de judecată a soluţionat peste 11 mii de dosare. Acum, reţeaua numără în jur de 40 de parajurişti comunitari din diferite zone rurale ale ţării.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), Emanoil Ploşniţă, consideră că acest număr de parajurişti este insuficient.Potrivit directorului executiv al (CNAJGS), Lilian Darii, în medie, 420 de solicitări de consiliere juridică şi de informaţii sunt adresate lunar, iar 64 la sută dintre persoane au întreprins acţiuni pentru a-şi soluţiona problemele juridice. Potrivit lui, în multe cazuri, acest fapt este posibil graţie implicării personale a parajuriştilor, care însoţesc beneficiarii la instituţiile relevante sau care comunică cu diverşi specialişti în numele beneficiarilor.

În urma analizei, autorii au constatat că soluţia optimă este menţinerea parajuriştilor în calitate de profesionişti contractaţi de oficiile teritoriale ale (CNAJGS).

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că, totuşi, consolidarea statutului şi dezvoltarea reţelei de parajurişti poate fi realizată în acest format doar după anumite modificări de ordin normativ, material şi organizaţional.

Parajuristul este persoana care, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete şi nu practică activitatea de avocat, dar după o instruire specială este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md