Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 18:38
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 16:42

Peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti

Marime Font

Elaborarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea reţelei de parajurişti, recunoaşterea ca profesie oficială în Republica Moldova şi stabilirea unui mecanism transparent şi sustenabil privind remunerarea lor - sunt câteva dintre acţiunile recomandate pentru consolidarea sistemului de asistenţă juridică primară garantată de stat. Recomandările sunt argumentate în cadrul unei Foi de parcurs, elaborate de echipa unui birou de avocaţi, la iniţiativa Fundaţiei Soros-Moldova.

Din anul 2010, de când a început programul, peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti, iar instanţa de judecată a soluţionat peste 11 mii de dosare. Acum, reţeaua numără în jur de 40 de parajurişti comunitari din diferite zone rurale ale ţării.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), Emanoil Ploşniţă, consideră că acest număr de parajurişti este insuficient.Potrivit directorului executiv al (CNAJGS), Lilian Darii, în medie, 420 de solicitări de consiliere juridică şi de informaţii sunt adresate lunar, iar 64 la sută dintre persoane au întreprins acţiuni pentru a-şi soluţiona problemele juridice. Potrivit lui, în multe cazuri, acest fapt este posibil graţie implicării personale a parajuriştilor, care însoţesc beneficiarii la instituţiile relevante sau care comunică cu diverşi specialişti în numele beneficiarilor.

În urma analizei, autorii au constatat că soluţia optimă este menţinerea parajuriştilor în calitate de profesionişti contractaţi de oficiile teritoriale ale (CNAJGS).

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că, totuşi, consolidarea statutului şi dezvoltarea reţelei de parajurişti poate fi realizată în acest format doar după anumite modificări de ordin normativ, material şi organizaţional.

Parajuristul este persoana care, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete şi nu practică activitatea de avocat, dar după o instruire specială este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md