Social

Peste un an, chişinăuienii se vor scălda în lacul din Valea Morilor

După elaborarea planurilor… cosmice ale primăriei privind amenajarea Parcului „Valea Morilor”, urmează lucrul pământesc, adică pregătirea terenului pentru realizarea lucrărilor de construcţie şi reamenajare a zonei de agrement din această regiune a capitalei.

Reamintim că, la 23 martie curent, Consiliul municipal Chişinău a aprobat Concepţia privind amenajarea zonei de agrement „Valea Morilor”. Concepţia a fost elaborată de Institutul de proiectări „Chişinău-proiect” şi prevede amplasarea în zona de agrement a unui hotel pe apă şi a altor obiective de menire socială – localuri de agrement, sport şi odihnă, oficii, restaurante acvatice, un aqua-park, o staţie de bărci etc.
Reconstrucţia lacului se va desfăşura în trei etape. Prima ţine de curăţarea nămolului de pe fundul lacului, a doua cuprinde proiectarea albiei lacului şi plajei, iar a treia va viza construcţiile localurilor de agrement. Costul lucrărilor de proiectare este de 3 milioane 253 de mii de lei, iar valoarea totală a etapelor de amenajare a lacului este de aproximativ 81 milioane de lei.

La momentul de faţă, o echipă de specialişti şi muncitori desfăşoară curăţarea nămolului, fiind dotaţi cu tehnică performantă – 28 de autobasculante, patru excavatoare şi patru buldozere. Săptămânal, se curăţă aproximativ 10 mii m³ de pământ.

După cum a afirmat Anatol Tâşevschi, directorul SA „Autocomtrans”, antreprenorul care se ocupă de curăţarea nămolului, 70% din lucrări sunt deja efectuate. „Aşa cum am promis, la data de 1 septembrie vom finisa curăţarea lacului de nămol. Dacă încetează ploile, vom încheia şi mai repede. Apoi, timp de şase luni, se vor acumula aproximativ un milion patru sute de mii de cuburi de apă”, a specificat Tâşevschi.
Potrivit şefului Direcţiei construcţii capitale, Roman Sofroni, principalele obstacole care pot stopa lucrările sunt obuzele şi lucrările de protocol ale arheologilor. „Când au fost găsite obuze în partea dreaptă a lacului, am solicitat o confirmare de la Ministerul Apărării în care acesta trebuia să specifice dacă este permisă continuarea lucrărilor. Ministerul ne-a permis să lucrăm şi noi am reluat activitatea”, zice el. Sofroni a mai adăugat că se lucrează totodată cu Ministerul Ecologiei pentru a atrage fonduri de la Fondul Ecologic de Stat. „Iar problema celor de la arheologie este că au prezentat un grafic mare de lucrări, care nu coincide cu intenţia noastră de a umple lacul până la toamnă”, a conchis Roman Sofroni.

Pentru etapa a doua şi a treia este necesară o nouă licitaţie şi încheierea unor contracte noi.

Printre sarcinile propuse la lucrările din lacul din Valea Morilor se numără limpezirea apelor care se revarsă în lac, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor sanitare ale lacului. Ca bazine de sedimentare vor servi râurile Durleşti şi Nagornâi, în componenţa cărora va intra un biofiltru cu trei zone de vegetaţie acvatică de diferite înălţimi. Proiectul mai prevede strângerea şi evacuarea solului înnămolit de pe plajă şi turnarea unui strat de nisip de 0,4 m, iar conducta de împrejmuire va evita scurgerea apelor cu impurităţi din râu în lac.

Nella Gâştemulte

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *