Finanţe

Plata cu cardul va fi accesibilă şi la piaţă

Banca Naţională a Moldovei (BNM), în colaborare cu Ministerul Finanţelor, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a implementa un proiect prin care plăţile, în toată republica, să fie efectuate prin intermediul cardurilor electronice. Acesta prevede că, pe parcursul anului viitor, toţi agenţii economici din comerţ ar putea fi obligaţi să instaleze terminale pentru achitarea serviciilor cu cardul.

Viceguvernatoarea BNM, Emma Tăbârţă, a declarat că prin implementarea acestui proiect autorităţile vor să lupte cu evaziunea fiscală şi inflaţia. În cadrul conferinţei au fost puse în discuţie multiple subiecte privind dezvoltarea continuă a pieţei financiare, în special a reţelei de acceptare a cardurilor şi popularizarea plăţilor fără numerar în rândurile populaţiei. „Câştigi de două ori mai mult doar dacă foloseşti cardul”, a fost îndemnul lui Cosmin Vladimirescu, director regional al MasterCard România şi colaborator al BNM.

Efectuarea unei plăţi fără numerar prin transfer de fonduri de la plătitor la beneficiar implică o serie de operaţiuni bancare care, în prezent, sunt permise doar instituţiilor autorizate. Existenţa unui astfel de sistem de plăţi prezintă avantaje atât pentru consumatori şi întreprinderile comerciale prestatoare de servicii, cât şi pentru comunitatea bancară. Reprezentanţii BNM susţin că trecerea la plăţile electronice contribuie la creşterea eficienţei financiare a pieţei, dezvoltarea stabilă şi dinamică a economiei şi integrarea acesteia în sistemul financiar global.

În prezent, în 98 la sută din cazuri, moldovenii folosesc cardul doar pentru a retrage banii din bancomat.

Mariana Sanduţa,
stagiară la TIMPUL 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *