Ultima oră

Polonia redeschide ancheta cu privire la accidentul aviatic de la Smolensk, din 2010

Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunțată joi, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.

Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbușirii avionului o explozie, spunînd că aparatul s-a „dezintegrat” la cîțiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuși.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada cînd premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Totuși, teoria atentatului este alimentată și de lipsa de cooperare a autorităților ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocînd ca motiv continuarea investigației.

Deși PiS nu a acuzat niciodată Rusia de orchestrare a prăbușirii avionului, formațiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a afirmat că Rusia a avut de cîștigat de pe urma acestei tragedii în care au mai murit, printre alții, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, înalți responsabili militari polonezi și mai mulți parlamentari de la Varșovia.

Ministerul de Externe rus a reacționat joi la decizia Varșoviei, afirmînd că o nouă anchetă a autorităților poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomația rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk și a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse provocate de ceața densă.

Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. 

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *