CSI / Rusia

Poroşenko: Legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei

Parlamentul Ucrainei a adoptat marți 16 septembrie legile propuse de președintele Petro Poroșenko, prin care se acordă un „statut special” regiunilor estice, urmând să asigure zonelor controlate de separatiști din regiunile Luhansk și Donețk un anumit grad de autoguvernare pe timp de trei ani. Autorităţile locale vor avea dreptul de a crea o proprie forţă de poliţie, de a numi judecători şi procurori.

Noile autorităţile locale vor fi alese în alegeri anticipate regionale, pe 7 decembrie. Rusia va fi limbă oficială în instituţiile din aceste regiuni, instituţii care vor avea dreptul de a cultiva relaţii speciale de cooperare cu Rusia.

Regiunilor care au avut de suferit de pe urma conflictului din ultimele luni li se promite atât ajutor pentru refacerea infrastructurii cît şi sprijin economic special pentru finanţarea sistemului social.

Tot astăzi, 16 septembrie, într-o şedinţă cu uşile închise, Rada a adoptat şi o lege a amnistiei pentru persoanele „care au luat parte la evenimentele din regiunile Luhansk și Donețk”, care nu vor fi urmărite penal.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei.

Liderul separatist de la Luhansk, Ihor Plotnițki, a spus că propunerile președintelui ucrainean oferă „o șansă” pentru soluționarea pașnică a conflictului, dar a adăugat că mai rămân semne de întrebare. Alţi lideri separatişti au declarat că nu vor accepta nimic mai puţin decât o autonomie totală.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *