Politică

Poroşenko promite să ajute Chişinăul să restaureze suveranitatea R.Moldova în Transnistria

Poroșenko a declarat la finalul ceremoniei de inaugurare, luni, la punctul de control Cuciurgan-Pervomaisk, că Kievul este pregătit să contribuie la „restaurarea deplină a integrității teritoriale a (Republicii) Moldova".

„Noi, Ucraina, suntem pregătiți să facilităm restaurarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova pe cât putem și să facem tot ceea ce putem pentru a restaura ceea ce a fost provocat în urmă cu 25 de ani și are consecințe asupra a sute de mii de oameni care traiesc astăzi în Transnistria", a declarat Poroșenko într-o conferința de presă comună cu Filip în regiunea Odesa, potrivit Kiev Post.

Lideri separatiști transnistreni prorusi au condamnat deschiderea acestui punct de control comun ucraineano-moldovean.

Ei au denunțat punctul drept un pas înainte către impunerea unei blocade economice.

Filip a respins însă aceste acuzații drept „niște speculații".

„Este ciudat să auzi niște speculații despre o așa-zisă blocadă a Transnistriei de către autoritățile moldovene și ucrainene", a declarat Filip, citat de Kiev Post.

„Ar trebui să vedem că exporturile de produse către Ucraina din acest teritoriu, de exemplu în 2016-2016, a atins aproape zece milioane de dolari, iar 60% din exporturile generale din această regiune merg în state UE", a subliniat premierul moldovean.

Liderii transnistreni ar putea să fie nemulțumiți de un asemenea export către state ale Uniunii Europene, a adăugat Filip.

Regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria se învecinează cu regiunea ucraneană Odesa.

Tiraspolul și-a proclamat independența față de Chișinău în 1990.

Cele două părți au purtat un scurt dar sângeros război în 1992, încheiat în urmă unei intervenții militare ruse de partea Transnistriei, a cărei independența nu este recunoscută de vreun stat din comunitatea internațională, nici măcar de Moscova.

Rusia a staționat și menține 1.200 de militari în regiunea separatistă moldoveană prorusă, în pofida îndemnurilor repetate ale Chișinăului de a retrage militarii și a-i înlocui cu o forță internațională de menținerea păcii.

Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *