Timpul Liber

Povestea incredibilă a celui mai bun Sushi Chef din lume: Jiro Ono

Jiro Dreams of Sushi

Anul trecut, Jiro Ono a fost subiectul unui film-documentar care a făcut înconjurul lumii. De la vârstă de 9 ani face sushi. Acum are 88 de ani şi nu are de gând să se oprească aici. „Tot ce îmi doresc este să fac sushi mai bun”.

Jiro Ono continuă să se perfecţioneze. Face sushi cu îndemânarea şi pricizia unui Michelangelo, iar gustul final este dat de echilibrul perfect dintre gust, prospeţime şi atenţia la detalii. Bucătării faimoşi care i-au călcat pragul, precum Joël Robuchon, Eric Ripert, Anthony Bourdain şi mulţi alţii, l-au numit „cel mai bun Sushi Chef din lume”.


Comoară naţională a Japoniei

Jiro Ono a plecat de acasă la vârstă de 9 ani. Tatăl lui, un alcoolic, şi-a părăsit familia şi lui i s-a spus că nu mai are o casă la care să se întoarcă. A început să lucreze la un magazin de sushi şi asta a făcut toată viaţă lui. "Trebuie să-ţi dedici viaţă lucrând la talentul tău. Această este cheia succesului", spune Ono.

Deşi devotamentul faţă de sushi i-a adus 3 stele Michelin, o distincţie în Cartea Recordurilor pentru cel mai în vârstă chef cu stele Michelin şi o notorietate globală, Jiro Ono ia în fiecare zi metroul, urăşte vacanţele şi nu intenţionează să se oprească aici. El are doi fii care îi duc meseria mai departe. Yoshikazu, cel mai mare, lucrează alături de el în restaurant, urmând să-l conducă după ce moare, iar Takashi, cel mai mic, are propriul restaurant.

Un an de aşteptare pentru 15 minute de plăcere

Oameni din întreagă lume aşteaptă ani la rând să primească o masă la restaurantul modest al lui Jiro Ono. Meniul costă aproximativ 350 dolari şi constă în 20 de feluri de sushi servite una câte una, pentru a avea temperatura perfectă a orezului. Ritualul nu durează mai mult de 15-20 de minute, însă gustul peştelui proaspăt face că aşteptarea merită din plin.

Acesta este adus zilnic de la Tsukji Fisk Market din Torkyo, "cea mai bună piaţă din lume". Pe lângă peştele de cea mai bună calitate, Jiro Ono are şi cel mai bun orez, pe care furnizorul îl produce numai pentru el întrucât consideră că este singurul chef din lume care ştie cum să-l gătească.

Orezul este servit la temperatura corpului, pentru că Jiro consideră că fiecare ingredient are un moment special în care deliciul este la cote maxime. Tocmai de aceea fiecare sushi făcut de Jiro trebuie servit pe loc.



Jiro Dreams of Sushi

Anul trecut, Jiro Ono a fost subiectul unui film-documentar care a făcut înconjurul lumii.

sursa: foodstory.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *