Cultură

Pregăteşte copilul să fie manierat la o petrecere

Cei șapte ani de acasă învaţă micuţul diferite reguli de comportament acasă, în public, dar este la fel de necesar să aibă grijă de purtarea sa şi la distracţie. Dacă copilul dvs. a primit o invitaţie la o petrecere, este bine ca acesta să fie familiarizat cu eticheta recomandată pentru a evita situaţiile jenante.

Punctualitatea – dacă petrecerea va avea loc acasă, atunci este recomandat să întârziaţi cu maximum 10 minute, pentru a permite gazdei să facă ultimele pregătiri, iar în cazul în care aceasta se desfăşoară în incinta unui local, atunci veţi merge cu 10 minute înainte de ora stabilită.
Cuvintele magice – în orice împrejurare, folosirea formulelor de politețe, cum ar fi: „bună ziua”, „la revedere”, „te rog”, „mulţumesc”, „îmi cer scuze”, a adus doar un plus de imagine tuturor. Încurajaţi copiii să participe la activităţile pregătite pentru petrecere, chiar dacă nu sunt preferatele lor. Explicaţi-le că politeţea îi obligă să interacţioneze cu gazda şi cu ceilalţi invitaţi.

Bunele maniere la masă
– obișnuiți copilul să nu facă mofturi la masă, iar dacă ceva nu-i place, să nu facă gesturi indecente; să nu ţină coatele pe masă; să nu vorbească cu gura plină; dacă mâncarea este fierbinte, să nu sufle în ea, ci să aştepte până se răceşte; să nu ţină cu mâna farfuria din care mănâncă şi să nu o încline pentru a lua ultima picătură de supă. După ce a terminat de mâncat, obişnuiţi copilul să aranjeze furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei (mai multe sfaturi vedeţi în materialul din 17 august).

Arta de a dărui un cadou – ajutaţi copilul să aleagă cadoul potrivit după care să-l ambaleze. Limitaţi-vă la cadouri modeste, chiar dacă aveţi o situaţie financiară bună. Nu este o dovadă de bun gust. Florile se oferă fără ambalaj, chiar dacă buchetul este foarte frumos. Nu este recomandat să se ofere flori artificiale, oricât de bine ar semăna cu cele naturale. Este de prost gust.

Politeţea după petrecere – a doua zi este recomandat ca invitatul să dea telefon pentru a mulţumi, dar acelaşi lucru este bine să-l facă şi gazda petrecerii.

Acestea fiind spuse, vă mai amintesc că fiecare persoană deţine un set imens de valori, însă nu toţi le folosesc în favoarea lor. De aceea, vă îndemn să exersaţi frecvent sfaturile utile cu copiii dvs. şi veţi fi mândri de reuşitele lor.

În materialul următor veţi învăţa reguli de bune maniere pentru o viaţă fericită.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).

Tel.:(0 22)22-69-83;
Mob.: 068.210.006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md.

Dorina Arsene, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe” 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *