Actualitate

Preot în ipostaze intime alături de bărbaţi

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, au finalizat în timp record, mai puţin de trei săptămâni, ancheta privind cei trei preoţi din judeţul Vaslui acuzaţi că l-au şantajat pe Episcopul Huşilor cu filmări în care acesta apare în ipostaze compromiţătoare alături de un bărbat.

Cei trei clerici, Jitaru Sebastian-Cristi, Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan-Mihail, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de şantaj, Vineri, 7 iulie, la Curtea de Apel Iaşi se va stabili dacă procesul se va desfăşura cu clericii în stare de libertate sau în arest la domiciliu. Măsura preventivă a fost dispusă împotriva clericilor la jumătatea lunii iunie, odată cu declanşarea anchetei DNA.

Rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie descrie pas cu pas şantajul la care a fost supus oficialul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi cum a ajuns înaltul prelat de la Huşi să adreseze organelor judiciare. Funcţia de vicar al Episcopiei Huşilor, a doua ca rang după cea de episcop, a fost cea care a declanşat tăvălugul şantajului. Preotul Sebastian-Cristi Jitaru, arhimandritul Catedralei Episcopale de la Huşi îşi dorea această funcţie, care până în anul 2009 fusese ocupată chiar de actualul episcop, Corneliu Bârlădeanu.

Timp de opt ani, funcţia de episcop vicar de Huşi a rămas neocupată, surse din rândul preoţilor din Vaslui, afirmând că episcopul a fost cel care şi-a dorit ca el să deţină întreaga conducere a Episcopiei Huşilor. Cum a pornit şantajul La sfârşitul lunii mai, anul curent, arhimandritul Jitaru a început demersurile neortodoxe pentru a-l convinge pe episcopul Corneliu să-l susţină pentru funcţia de episcop vicar la şedinţa Sinodului Mitropolitan care urma să se desfăşoare pe 15 iunie la Iaşi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Arhimandritul nu s-a adresat direct episcopului ci a apelat la cei mai apropiaţi oameni ai acestuia: Bodnar Silvestru, consilier economic, Rariţă Giani – Paul, consilier administrativ bisericesc, Tudorică Marin, secretar eparhial, şi Gubernat Cosmin consilier cultural şi social-misionar. Astfel, potrivit DNA, pe 30 mai, preotul Jitaru i-a contactat pe consilierii episcopului cărora le-a precizat că deţine un material compromiţător cu acesta. I-a atenţionat că, în cazul în care acesta nu va interveni pentru a-l recomanda pentru funcţia de episcop vicar, va publica în presă materialul compromiţător.

Consilierii au mers la episcopul Corneliu căruia i-au relatat despre cele întâmplate. ”În cursul întâlnirii toţi martorii sus-menţionaţi i-au relatat persoanei vătămate faptul că fuseseră abordaţi de inculpatul Jitaru Sebastian-Cristi după acelaşi tipar, că le fuseseră arătate frânturi din înregistrări”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA.

Citește continuarea pe adevarul.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *