Actualitate

„Presa din Moldova trebuie să revină la interesul public”

Una din problemele abordate este concentrarea mai multor televiziuni în mâinile unei singure persoane, cum e cazul omului de afaceri și membru al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip, care fac parte amândoi din conducerea partidului, nu au luat parte la discuții, deși au fost invitați. Relatează Liliana Barbăroșie:

„Presa din Moldova trebuie să revină la interesul public, iar auto-reglementarea poate fi doar o parte din soluţie, nevoie fiind de susţinere din partea guvernanţilor pentru soluţionarea cadrului de funcţionare a mass-media,” spune Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, una din cele patru organizaţii care desfăşoară al doilea an consecutiv la Chişinău această reuniune văzută ca o modalitate de a trage un semnal de alarmă despre problemele tot mai mari ale independenţei presei moldoveneşti.

„Putem cere de la jurnalişti să respecte standardele de calitate, dar trebuie să avem şi condiţii ca aceste standarde să fie respectate”, explică Petru Macovei.

Organizaţia sa, ca și celelalte împreună cu care a organizat forumul, Centrul de Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice şi Consiliul de presă, încearcă de mai multă vreme să determine clasa politică să ia măsuri de întărire a independenţei media.

Pentru asta acum ar fi necesare combaterea monopolurilor, distribuirea corectă a publicităţii, scoaterea Consiliului Coordonator al Audiovizualului de sub control politic.

Dar în loc să se îmbunătăţească, lucrurile s-au înrăutățit în ultimii doi ani, spune Petru Macovei.

Singura izbândă e că proprietarii media au ieşit din umbră. Dar e o victorie prea mică atâta timp cât acestora nu li s-au tăiat posibilităţile de a deţine monopoluri.

În primăvara lui 2016, în încercarea de a face posibilă reluarea finanţării externe prin probarea reformelor, inclusiv cele legate media, din acordul de asociere, guvernarea dominată de PD, partidul celui mai mare proprietar media, Vlad Plahotniuc, a fost nevoită să interzică deţinerea a mai mult de două licenţe TV şi radio de unul şi acelaşi patron.

Interdicţia va intra însă în vigoare în momentul expirării celorlalte licenţe, deja obţinute, adică prin 2020.

Ce se va putea urmări până atunci, a demonstrat-o campania prezidenţială tocmai încheiată, spune Macovei, plină de falsuri difuzate de holdingul media deţinut de acesta.

Macovei spune că nu există voinţa politică pentru schimbare. Absența spicherului Andrian Candu și premierului Pavel Filip de la forum ar fi o dovadă în acest sens, adaugă el, .

Iulia Semionova, preşedinta unei Asociaţii de jurnalişti de limbă rusă, crede că sancţiunile pentru încălcarea Codului Audiovizual ar trebui să fie aplicate nu televiziunilor, ci patronului. 

europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *