Actualitate

Presa română despre liberalizarea regimului de vize pentru R. Moldova: Zi mare pentru „fraţii de peste Prut”

Zi mare pentru „fraţii de peste Prut” ai românilor. Republica Moldova a devenit prima ţară a Parteneriatului Estic care a obţinut liberalizarea regimului vizelor. Concret, din urmă cu 12 ore, orice moldovean cu paşaport biometric a putut trece graniţa în România şi, de aici, mai departe spre sud sau vest, doar cu paşaportul biometric. Au invadat, însă, locuitorii celei mai sărace ţări din Europa spaţiul comunitar? Nici pe departe. Potrivit premierului Iurie Leancă, de la miezul nopţii şi până la ora 8:00, 200 de moldoveni au trecut graniţa fără viză, mai titrează publicația romaneasca.

Un sondaj publicat zilele trecute şi mediatizat mai ales de presa internaţională arăta că entuziasmul moldovenilor faţă de acest moment istoric pentru ei şi ţara lor este mult mai mic decât s-ar fi aşteptat Uniunea, jumătate dintre persoanele chestionate de Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova considerând că liberalizarea regimului vizelor „nu este un eveniment important”. Există mai multe motive pentru această atitudine: oamenii nu au bani sau cei care voiau şi puteau emigra au făcut-o deja, cu paşaport românesc.

Ziarul Evenimentul scrie că moldovenii nu s-au îngrămădit la vamă, pentru a intra pe teritoriul României, probabil şi din cauza condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru şederea pe teritoriul UE. 

„Este o situaţie cu dus-întors. Cei care nu au permis de mic trafic sau dublă cetăţenie trebuie să facă dovada banilor, le trebuie invitaţie… Asta este o chestiune bună doar pentru vizită”, a declarat Nicolae Atamaniuc. Un altul se declară mulţumit de noul regim. „Este foarte bine pentru cei care au aşteptat asta de ani buni şi care nu şi-au dobândit cea de-a doua cetăţenie”, a spus basarabeanul Mihai Olinov citat de publicație.

sursa: gandul.info, ziarulevenimentul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *