Moldova

Preşedintele Fundaţiei Scelles nu ţine minte cine i-a furnizat datele potrivit cărora 70% dintre moldovence se prostituează

Yves Charpenel ne-a spus că nu ţine minte cu ce organizaţii a colaborat, dar ne-a asigurat că datele sunt obiective. „Am colaborat cu organizaţiile internaţionale, printre care şi ONU. Pentru RM am folosit date precise, ca şi în cazul Franţei”, a declarat Charpenel pentru TIMPUL.

Solicitaţi de noi, responsabilii din cadrul ONU în Moldova ne-au spus că niciuna dintre structurile Naţiunilor Unite din ţara noastră nu a colaborat cu francezii pentru acest sondaj. Mai mult, au menţionat ei, ONU nu realizează sondaje ce au în vizor prostituţia, ci traficul de fiinţe umane.

Amintim că datele din raport au fost preluate de cele mai importante publicaţii din Franţa, inclusiv „Le Monde” şi „Le Figaro”. Majoritatea materialelor începeau cu descrierea situaţiei „alarmante” din RM, „o ţară extrem de săracă, unde şapte din zece femei se prostituează”.

Potrivit “Raportului mondial privind exploataţia sexuală”, 80% din femei (dintre care 75% cu vârsta între 15 şi 25 de ani) şi între două şi trei milioane de copii minori se prostituează. Cifra a crescut la 40 – 42 milioane de persoane, dintre care 90% depind de un proxenet.

Varianta integrală a raportului nu se găseşte pe internet, acesta poate fi cumpărat şi primit prin poştă, contra sumei de 18 – 19 Euro.

Referinţe:

Europe 1

Preşedintele fundaţiei franceze, Yves Charpenel, constată „o explozie a prostituţiei în ultimii zece ani”. Motivul: sărăcia, războaiele, problemele familiale… În Moldova, sper exemplu, o ţară extrem de săracă, 70% din femeile cu vârsta între 15 – 25 de ani, s-au prostituat cel puţin o dată, potrivit lui Y. C. Fenomenul pune „problema statului femeii care”, mai ales în Occident, „este inferioară bărbatului”. Alţi factori care întreţin fenomenul ar fi dezvoltarea internetului şi a telefonului mobil (care permit anonimatul clienţilor şi a proxeneţilor), şi “sexualitatea precoce” din societate care duce la „comercializarea” corpurilor. „Grupurile crimei organizate sunt primii beneficiari” ai prostituţiei, se spune în raport, cu profituri anuale estimate la 27,8 miliarde de dolari, ocupând locul trei după traficul de droguri şi arme.

AFP

Mai rău decât atât, 50% dintre aceste persoane au început să se prostitueze fiind încă minori. Vârsta medie pentru a intra în prostituţie este de 13-14 ani la nivel mondial. „Copii sunt un produs care se vinde bine”, susţine unul dintre autorii raportului. Magistratul şi preşedintele fundaţiei din Franţa, Yves Charpenel, preconizează să abolească prostituţia şi să penalizeze clienţii, ca în Suedia.

Le Point

“Ce are în comun, prin prisma mass mediei din 2010, transformarea într-un star a unei prostituate marocane care pune în pericol reputaţia unor jucători ai echipei franceze de fotbal şi destinul tinerilor moldoveni conduşi la frontieră, după depistărea unei reţele de proxeneţi dintr-un oraş mare din provincie, şi despre care se face face aluzie în paginile ziarelor la fapte diverse?”, se întreabă autorii raportului, care susţin că trebuie să încetăm a banaliza această realitate care reflectă în primul rând violenţa asupra femeilor.

Fundaţia Scelles activează din 1994, şi a fost creată către Jean Scelles. În 1941, fiind închis în Algeria, un coleg de celulă proxenet i-a povestit cum „dresează fetele şi le pune la punct pe cele care nu vor să se supună”. După ce a fost eliberat, Jean Scelles i-a promis soţiei sale că va milita pentru pedepsirea traficanţilor. Yves Charpenel, avocat general la camera criminală a Curţii de casaţie din Paris, conduce fundaţia din octombrie, 2010.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *