Actualitate

Preşedintele Turciei se distanţează tot mai mult de Occident şi se apropie de Rusia

„Occidentul vrea ca Turcia să facă orice vor ei, fără să pună întrebări (…) Îmi pare rău să afirm că acea Turcie nu mai există”, a spus liderul turc. Turcia este implicată într-o dispută tot mai intensă cu Germania, după ce Ankara a arestat un grup de activişti umanitari, inclusiv un cetăţean german, pentru acuzaţii legate de terorism. Anterior, un jurnalist turco-german a fost arestat pentru presupus spionaj şi susţinere a rebelilor kurzi. Erdoğan a refuzat, marţi, să dea înapoi în disputa cu Germania, afirmând: „Ei nu vor ca noi să ripostăm, în timp ce agenţii lor umblă liberi.” Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu şi ministrul pentru afaceri europene, Ömer Çelik, s-au întâlnit marţi, la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte precum aderarea Turciei la UE, imigraţia, solicitarea Turciei de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii săi, lupta împotriva terorismului şi relaţiile comerciale. Ministrul german de Finanţe, Wolfang Schaeuble., a declarat că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, riscă legăturile vechi de sute de ani ale ţării sale cu Germania.  „Acesta pune în pericol parteneriatul vechi de secole”, a afirmat Schaeuble, în cadrul unui interviu publicat în cotidianul Bild. „Este dramatic, în măsura în care există multe lucruri ce ne unesc. Dar nu ne putem permite să fim şantajaţi”, a adăugat acesta.

Schaeuble, a comparat Turcia cu fostul stat est-german comunist. „Turcia face acum arestări arbitrare şi nu mai respectă minimele standarde consulare – lucru care îmi reaminteşte de cum era în timpul fostei RDG (Republica Democrată Germania)„, a declarat Wolfgang Schaeuble, citat de publicaţia „Bild”, subliniind că toţi cei care călătoreau în fostul stat comunist est-german înainte ca acesta să cadă, în 1990, erau avertizaţi: „Dacă vi se întâmplă ceva, nu vă poate ajuta nimeni”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a oferit luni să medieze o vizită a parlamentarilor germani la trupele ţării lor de la o bază aeriană din Turcia, pentru a aplana dezacordul dintre Ankara şi Berlin, informează Reuters. Parlamentarii germani cer acces la conaţionalii lor aflaţi sub arme pe motiv că armata germană este sub controlul legislativului. Turcia a refuzat deja să permită vizite la baza aeriană de la Incirlik, iar ca urmare Germania şi-a mutat militarii de acolo în Iordania.

Un dezacord similar persistă în privinţa aeroportului Konya, utilizat de alianţa nord-atlantică. Potrivit Reuters, posibila plecare a altor efective germane din Turcia constituie un motiv de îngrijorare pentru NATO. Oferta NATO a fost făcută în aceeaşi zi în care Turcia a retras în mod oficial o cerere de ajutor adresată autorităţilor din Germania pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului. Săptămâna trecută, presa germană afirma că guvernul de la Berlin a decis să suspende vânzările de armament către Turcia.

Arme de la Putin

În acest timp, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, marţi, că Guvernele de la Ankara şi Moscova au semnat documentele necesare pentru achiziţionarea din partea Truciei a sistemelor de rachetă ruseşti cu rază lungă de acţiune S-400, potrivit Tass. „Am făcut paşi înainte în această privinţă cu Federaţia Rusă. Au fost semnate documentele şi sper că vom vedea căt mai curând rachetele S-400 în ţara noastră. Totodată, vom solicita producerea în comun a acestor sisteme”, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc a continuat, spunând că „ani de zile Turcia a fost incapabilă să obţină ceea ce vrea de la Statele Unite în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor de rachetă pentru apărare aeriană şi a fost forţată să facă cumpărături. Achiziţionarea acestui sistem este rezultatul căutărilor noastre. Şi Grecia, stat membru NATO, foloseşte sisteme S-300 de ani de zile. De ce SUA au îngrijorări în privinţa noastră?”

Generalul Joseph Dunford a declarat recent că achiziţionarea din partea Turciei a sistemelor S-400 ridică semne de îngrijorare la Washington. Erdogan a precizat că nu înţelege de ce SUA se simte îngrijorată deoarece fiecare ţară are dreptul de a efectua orice acţiune pentru a-şi asigura securitatea naţională.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *