Eveniment

Prima amendă pentru miliardul furat din R. Moldova

În comunicatul său, Comisia pentru Piața Financiară și Capital (FKTK) a anunțat că amentează băncii- fiică a PrivatBank cu 2 milioane de euro și cere înlocuirea conducerii subsidiare pentru „încălcarea Legii privind spălarea de bani și finanțarea terorismului” și alte ilegalități. 

„Banca a fost implicată în tranzacții care a i-a pus reputație sub risc și a contribuit la spălare de bani”, scrie în comunicat. 

Decizia a fost luată după ce a apărut un raport independent privind rolul băncilor letone în transferul banilor din sistemul bancar al R. Moldova pe conturi off-shore.

În Letonia activează un număr considerabil de bănci specializate în deservirea clienților din Rusia, Ucraina și Asia centrală fiind de mult timp implicate în spălare de bani. Totuși, pentru prima dată FKTK acordă o amendă atât de mare și mai ales numește banca implicată în comitarea infracțiunii. Anterior, în 2013, cea mai mare amendă impusă unei bănci, căreia i s-a păstrat anonimatul, a fost de 140 mii euro. 

Furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova a cauzat devalorizarea leului moldovenesc, a sporit inflația și a majorat tarifele la energia electrică și prețurile, ceea ce provocat proteste în masă în toamna anului 2015. 

PrivatBank face parte aparține oligarhului ucrainean Igor Kolomoisky. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *