Actualitate

Prima scrisoare în limba găgăuză: başkanul caută traducători

Sâmbătă, 5 mai, başkanul s-a întâlnit cu avocaţii parlamentari Aurelia Grigoriu şi Anatolie Munteanu cu care a discutat situaţia drepturilor omului în autonomie. În cadrul întâlnirii a devenit cunoscut faptul că primul document oficial expediat de autorităţile centrale în adresa executivului de la Comrat în limbile „găgăuză şi oficială” este o scrisoare a Centrului pentru drepturile omului. Başkanul a declarat cu această ocazie că este primul caz în istoria Găgăuziei şi serveşte drept „un exemplu excelent de respect manifestat faţă de un popor mai mic numeric”.

Conform practicii existente, instituţiile centrale de la Chişinău utilizează în corespondenţa lor cu Comratul limba de stat şi limba rusă sau doar limba de stat. Amintim că subiectul despre limba corespondenţei oficiale dintre Chişinău şi Comrat nu e unul nou. Astfel, recent başkanul Mihail Formuzal avertiza Chişinăul că nu va examina scrisorile venite în adresa Găgăuziei dacă ele nu vor conţine şi varianta în limba rusă.

Potrivit unor surse apropiate administraţiei de la Comrat, başkanul este acum în căutarea unui cunoscător al limbii găgăuze care i-ar traduce respectiva scrisoare pentru a afla care este conţinutul ei.

Vă prezentăm mai jos facsimilul acestei scrisori.

(Cronicar) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *