Actualitate

Primăria Chişinău face precizări în dosarul privind ÎM „Direcţia construcţii capitale”

Precizarea dată este făcută de Primăria capitalei care confirmă că la 21 aprilie, prin Încheierea Curţii de Apel Chişinău, a fost admisă spre examinare cererea introductivă înaintată de SRL „Fastcomtrans” privind intentarea procesului de insolvabilitate faţă de ÎM „Direcţia construcţii capitale”. Prin decizia instanţei de judecată, s-a dispus aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare ale întreprinderii municipale. De asemenea, a fost desemnat un administrator provizoriu, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, în anul 2006, SRL „Fastcomtrans”, „care este reprezentat în instanţe, în bază de procură, de consilierul municipal din partea Partidul Socialiştilor, Oleg Onişcenco”, a câştigat o licitaţie pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie curentă a faţadei Liceului „M. Koţiubinski”, un imobil cu statut de monument de arhitectură de impornaţă naţională, amplasat pe str. Mihai Eminescu. Primăria Chişinău i-a achitat în acest sens o sumă de circa 100 de mii de lei. Lucrările nu puteau fi continuate, deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat. Din banii alocaţi, agentului economic i s-a solicitat să execute documentaţia de proiect.

„Fără a ţine cont de solicitările Primăriei Chişinău, agentul economic a continuat lucrările de reparaţie a faţadei, în lipsa unui proiect de restaurare a clădirii şi cu încălcarea tuturor normelor de construcţie. Fapt confirmat şi prin expertizele tehnice ce s-au efectuat pe parcursul anilor. La ora actuală, tencuiala de pe faţada instituţiei cade, iar lucrările executate nu corespund sub nicio formă criteriilor stabilite”, comunică Primăria.

Mai târziu, agentul economic înaintează o acţiune judiciară împotriva autorităţilor publice locale, solicitând achitarea sumei de 9 milioane de lei, în baza unui deviz întocmit de ei. După mai multe procese judiciare care au durat circa 6 ani, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Primăria Chişinău urmează să-i achite respectivului agent economic suma de 3,7 milioane de lei. Autorităţile locale au apreciat acţiunile agentului economic drept escrocherie, care blochează activitatea unei subdiviziuni municipale. „Recent, SC „Fastcomtrans” SRL a semnat un contract de cesiune de creanţe a datoriei cu un alt agent economic, a cărui fondator este Oleg Semeniuc. De fapt, este acelaşi Oleg Onişcenco, consilierul municipal, or, din data de 25 ianuarie 2016, acesta şi-a schimbat numele în Semeniuc”, informează Primăria.

Instituţia menţionează că urmare a Încheierii Curţii de Apel, prin care s-a admis cererea privind intentarea procesului de insolvabilitate a ÎM „Direcţia Construcţii capitale”, se afectează grav atât activitatea întreprinderii municipale, cât şi interesul public, fiind puse în pericol realizarea contractelor de reparaţie şi investiţii capitale a peste 114 proiecte aflate în derulare ce vizează reparaţia şcolilor, grădiniţelor, spitalelor, construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare. De asemenea, la balanţa întreprinderii municipale sunt 272 km de gazoducte magistrale, care asigură consumatorii din municipiu cu gaze naturale. Prin urmare, este în pericol inclusiv securitatea energetică a oraşului. Totodată, angajaţii direcţiei nu-şi primesc salariile deja de mai multe luni.

Primăria mai anunţă că pe 18 mai, Curtea Supremă de Justiţie va examina cererea de revizuire a cauzei, depusă de Primărie, întrucât s-au stabilit mai multe falsuri în dosar.

Știrea inițială:

Sechestrul la Întreprinderea municipală Direcţia construcţii capitale a Primăriei Chişinău a fost pus în dosarul reparaţiilor de la liceul teoretic Mihail Koţiubinski din capitală.
 
Reparaţiile au fost efectuate în 2006, iar de atunci municipalitatea se judecă cu compania care a prestat serviciile pe motiv că cea din urmă declară că lucrările nu au fost achitate integral. Informaţia a fost precizată pentru IPN de către Ion Creţu, administratorul provizoriu stabilit de instanţă la Direcţie.

Ion Creţu a menţionat că nu cunoaşte foarte multe detalii din dosar şi că acum se află la etapa de observare. Totodată, acesta va pregăti un raport privind temeiurile de a iniţia procedura de insolvabilitate a Direcţiei construcţii capitale, aşa cum cere creditorul – SC „Fastcomtrans” SRL.

SC „Fastcomtrans” SRL cere încă 6 milioane de lei pentru reparaţiile făcute la liceu, plus dobânzi pentru întârzierea achitării. Dosarul dat a trecut prin mai multe instanţe fiind de câteva ori casat chiar. Anul trecut, primarul general, Dorin Chirtoacă, a mers la liceul menţionat şi a dat jos câteva bucăţi din peretele construcţiei menţionând că reparaţia a fost făcută foarte prost. Potrivit primarului, „Fastcomtrans” SRL este o companie a actualului consilier municipal socialist, Oleg Onişcenco.

Recent Curtea de Apel Chişinău a pus sechestru pe toate bunurile Direcţiei construcţii capitale a primăriei municipiului Chişinău şi a stabilit un administrator provizoriu pentru această structură, una dintre cele mai bogate din punct de vedere patrimonial, care riscă să intre în proces de insolvabilitate. Instanţa de apel a luat aceste şi alte măsuri după ce a examinat cererea introductivă depusă de reprezentantul creditorului SC „Fastcomtrans” SRL privind intentarea procesului de insolvabilitate faţă de debitorul ÎM „Direcţia construcţii capitale” a Primăriei municipiului Chişinău. Măsurile respective au scopul de a preveni modificarea stării bunurilor debitorului. 

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *