Actualitate

Primăria Chişinăului: Buiucani – Botanica, Bruxelles – Moscova

Acest cadril a fost spart brusc de decizia lui Vlad Filat de a-şi retrage candidatul la Primăria Chişinău, al cărui nume aproape că a fost uitat deja. Răzgândirea lui Filat a venit pe neaşteptate, după ce se afişase în forţă alături de candidatul său, pe care îl muştruluia părinteşte chiar în momentul lansării. Nimic de zis, o decizie lăudabilă din partea lui Filat, care întăreşte speranţele pentru continuarea AIE-2. Asta pe termen lung. Pe termen scurt însă, cresc exponenţial şansele ca Dorin Chirtoacă să câştige din primul tur de scrutin un al doilea mandat. Dar ce l-a făcut pe Vlad Filat să se răzgândească?

Cel mai probabil, vizita la Bruxelles, încheiată cu o zi înainte de anunţul retragerii candidatului PLDM. Premierul Filat a vorbit chiar de „un gest menit să salveze RM de revenirea la putere a comuniştilor”. Ce i-au spus lui Filat interlocutorii de la Bruxelles de l-au motivat atât de intens în favoarea democraţiei?!? Poate doar următoarea tranşă WikiLeaks să ne lămurească. Însă, dacă avem în vedere supărarea teribilului acronim „Rosprotrebnazor”, care bagă spaima în orice exportator de la Chişinău, putem să ne închipuim că la Bruxelles s-au purtat ceva discuţii aplicate pe tema exporturilor în UE. Oricare a fost conţinutul acelor dialoguri, rezultatul lor a fost rapid.

Toate acestea nu fac decât să confirme încă o dată că alegerile de la Chişinău sunt geopolitice, nu politice. Discuţiile nu se poartă de la Buiucani la Botanica, ci de la Moscova la Bruxelles. O altă confirmare e şansa pentru un viitor european al RM. La Bruxelles pe nimeni nu mai prea interesează Ucraina, în schimb, Chişinăul a rămas pe lista de discuţii. Cadrilul de care vorbeam la început a fost spart de opţiunea pro-europeană a lui Vlad Filat. Dorin Chirtoacă a primit un impuls consistent şi s-a hotărât să întâmpine contra-replica de la Moscova cu panglica „Sf. Gheorghe” în piept. Dar, la fel ca ediţiile false ale ziarelor, nici Dorin Chirtoacă nu poate păcăli pe nimeni – cei care privesc spre Moscova nu îl vor iubi mai mult, cei care privesc spre Bruxelles nu îl vor iubi mai puţin. Dacă va merge în continuare cadrilul cu mişcări fixe, Chirtoacă are şanse la al doilea mandat beneficiind de sprijinul lui Filat. Mai există însă şanse pentru o mişcare-surpriză din cealaltă tabără… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *