Actualitate

Problema transnistreană, în discuţie la Conferinţa anuală a OSCE

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în alocuţiunile sale, viceministrul a menţionat importanţa reluării recente, după o pauză de doi ani, a negocierilor oficiale în formatul 5+2 şi a reiterat hotărârea fermă a autorităţilor de a promova în continuare procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin realizarea înţelegerilor convenite în cadrul reuniunii în acest forma. Oficialul a pledat pentru intensificarea eforturilor în vederea soluţionării problemei transnistrene prin elaborarea unui statut special pentru regiune cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile vizând încetarea ostilităţilor din estul Ucrainei şi depăşirea crizei din această ţară, invocând, în particular, impactul negativ al acesteia asupra securităţii din regiune.

Viceministrul a subliniat interesul ţării în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. Autorităţile insistă pe transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *