Actualitate

Protestele din Ucraina – 1 decembrie

Protestele au continuat și noapte

Mii de demonstranți pro-europeni au rămas toată noaptea în piața centrală de la Kiev, după violențele de la amplul protest ce a cerut demisia celor de la putere, în frunte cu președintele Victor Ianukovici, din cauza respingerii Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Duminică, zeci de polițiști și protestatari au fost răniți în timpul protestului a cîteva sute de mii de oameni, care au sfidat interdicția de a demonstra, scandând pe străzile Kievului „Revoluție” și „Jos banda”.

Poliția a aruncat cu grenade lacrimogene în protestatari mascați care au atacat cu un buldozer clădirea prezidențială, aruncând în forțele de ordine cu pietre și cocktailuri Molotov.

Liderii opoziției au spus ulterior că atacul ar fi fost o provocare. Ei au chemat ucrainenii din întreaga țară să vină astăzi la Kiev pentru continuarea pașnică a protestului.

Violențele Berkut, 1 decembrie

 

Berkutul sare în apărarea lui Lenin

 


Au încercat să-l dea jos pe Lenin

20:22 Un grup de protestatari "nervos" a atacat forțele Berkut care apărau monumenul lui Lenin din Bulevardul Șevcenko. Mulțimea a aruncat pietre, bastoane și alte obiecte contontende. Berkut a răspuns cu gaze lacrimogene. Cel puțin un membru Berkut este grav rănit.

20:05: Opoziție anunță că obiectivul numărul unul pentru ziua de mâine este pichetarea Guvernului și obținerea demisiei executivului.

19:30 Oficiali din structurile de forță declară ca fiind false informațiile despre trupe speciale ruse pe teritoriul Ucrainei.

19:15: Deși oficial MAI anunță că în piață au ieșit 40 000 de oameni, unele surse din MAI asigură că cifră reală a protestatarilor ar fi ajuns la 1,6 milioane de oameni.

18:56: Din clădirea Președintele, au plecat 3 autocare păzite de trupe înarmate.

18:51 Protestul de lângă Președinție a fost declarat ilegală de către instanță.

18:37 Berkut intervine violent în dispersarea mulții, printre răniți și presa străină, reporterii Euronews și Reuters au fost loviți cu bastoanele de trupele de "menținere a ordinii".

18:26 Miliția duce negocieri cu protestatarii privind eliberarea benevolă a clădirilor Consiliului Municipal Kiev și a Federației Sindicatelor.

18:06 O coloană de mașini ce mergea spre Președinție a fost blocată de miliție, protestatarii au încercat să discute cu autoritățile dar nu au fost lăsate să treacă.

Au dat startul Revoluției

Manifestația este considerată de departe cea mai mare demonstrație care are loc în Kiev de la "Revoluția Portocalie" din 2004. 

Zeci de mii de manifestanţi pro-UE au luat cu asalt piaţă Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, în pofida interdicţiei autorităţilor, relatează AFP. Pe reţelele sociale se vehiculează că la proteste participa în acest moment între 500.000 şi 1.000.000 de oameni. 

Protestatarii au intrat în primăria oraşului Kiev, în timp ce alte grupuri încearcă să spargă cordoanele de jandarmi din jurul administraţiei prezidenţiale. Trupe speciale sunt în stradă şi răspund protestatarilor cu gaze lacrimogene. 

După ce s-au adunat în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au deplasat în coloana spre Piaţă Independenţei, fluturând steaguri ucrainene şi europene şi scandând sloganuri împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici. 

 

Ei au îndepărtat gardurile metalice de securitate instalate de forţele de ordine în jurul întregii pieţe, locul de unde demonstranţii au fost evacuaţi cu brutalitate de jandarmi sâmbătă dimineaţă. 

Poliţiştii prezenţi au părăsit zona, fără a se opune manifestanţilor. Ministrul ucrainean de Interne, Vitaliy Zakharchenko, avertizase anterior cu privire la orice escaladare a protestelor. 

"Ucraina este Europa", au scandat manifestanţii. 

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sâmbătă seară, folosirea forţei împotriva manifestanţilor opoziţiei adunaţi la Kiev, care s-a soldat cu rănirea a zeci de persoane.  Reacţia lui Ianukovici a venit după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat ferm violenţele forţelor de ordine asupra manifestanţilor din Kiev şi au cerut deschiderea unei anchete. 

Vineri seară, în faţă a circa 10.000 de persoane adunate în Piaţă Independenţei, liderii opoziţiei au cerut demisia lui Ianukovici, după refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE.  De altfel, anunţul guvernului ucrainean, săptămâna trecută, potrivit căruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderării la UE, a declanşat cele mai importante manifestaţii de la Revoluţia Portocalie din 2004 încoace. 

Kyivpost.com anunță că sunt între 350 000 și 500 000 de oameni în stradă.

UPDATE O reuniune de urgență a președintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, cu colaboratorii săi apropiați are loc duminică, în afara capitalei, având ca obiectiv analizarea posibilității de a decreta starea de urgență din cauza amplelor proteste proeuropene și antiguvernamentale care au loc în Kiev, anunță EFE din surse guvernamentale.

"Este foarte probabil ca de mâine să se instituie starea de urgență, dar nu s-a luat încă o decizie", a relatat postul RBK-Ukraini.

  
Conform informațiilor de la ora 12:45, la eveniment participă în jur de 500 de mii de oameni, dar lumea continuă să se adune.

Toate străzile de la parcul Șevcenko până la Maidan sunt blocate de oameni. 

Coloana este condusă de liderii opoziției, Arsenii Iațeniuk, Vitalie Klitchko și Oleg Tyagnibok.

În fruntea coloanei au fost observați și oficiali europeni, precum vice-președintele Europarlamentului Jacek Protasiewicz sau europarlamentarul Jerzy Buzek.

 

Sursa: Timpul.md, pravda.com.ua

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *