Femeia

Pseudocomunicare cu anglicisme la modă

Într-un reportaj de la o petrecere mondenă o jurnalistă relata la un program de ştiri la „M-1” că politicienii prezenţi acolo „au servit câte o cupă de şampanie şi au socializat”. Ce exprimare fiţoasă, am zice în tonul reporteriţei, şi ce lipsă de respect pentru limba română!
În primul rând, era cazul să se verifice cam ce înseamnă, în contextul respectiv, „a servi”, cu care au probleme mai mulţi vorbitori. Spicuim din DEX: 3. Tranz. A pune, a aduce la masă mâncare, băutură etc. ♦ A prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce. ♦ Refl. A lua să mănânce sau să bea. Se servi cu câteva bomboane.

Prin urmare, din fraza transmisă la ştiri ar reieşi că politicienii au fost un fel de chelneri, servindu-i pe cei prezenţi. Bineînţeles că nu a fost aşa, ei pur şi simplu au băut câte o cupă de şampanie, dar vai! cum să zici la televizor că politicienii au băut! E prea ţărăneşte, s-o fi gândit jurnalista, uitând (sau neştiind) că putea spune, „au ciocnit” câte o cupă, ori „s-au întreţinut la o cupă de şampanie” etc. Iar „au socializat”, respectiv, „socializarea” în toate felurile este la modă astăzi şi chiar e mare „găselniţă” în materie de discurs jurnalistic. Acest lexem a fost copiat pe negândite din engleză, fiind considerat „mai cu moţ” decât bine cunoscutele „au vorbit, au discutat, au comunicat, au conversat”.
Şi-au dat în petic cu anglicismele şi unii concurenţi în campania electorală. Ne tot spunea cineva că „Trebuie să facem o resetare a sistemului politic din ţara noastră”, considerând probabil că toată lumea din Ţara Moldovei este obligată să cunoască termenul din informatică „a reseta” (având aproximativ sensul „a porni din nou”).

O asemenea comunicare (pardon: socializare!) cu cei din jur este în realitate o pseudocomunicare şi seamănă bine cu situaţia descrisă încă de Lucian Blaga, cu badea Ion din Vinerea, căruia un tânăr, care ştia multe cuvinte la modă, i-a strigat într-o zi peste gard, cam în zeflemea şi cu aer de superioritate: „Hei, bade Ioane, de ce nu sădeşti în grădina matale şi câteva rânduri de logaritmi? Ce frumos ar creşte!”, iar el răspundea: „Noroc şi sănătate să dea Dumnezeu, aş sădi, dar n-am răsad!”

Irina Condrea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *