Internațional

Putin neagă implicarea Rusiei în revolta din Kîrgîzstan

 Preşedintele kîrgîz Kurmanbek Bakiev a părăsit ţara la bordul unui avion, iar guvernul a demisionat informează agenţia rusă Regnum, citând surse din cadrul opoziţiei, care precizează că avionul lui Bakiev nu se poate deplasa decât în ţările învecinate. Oficiali ai aeroportului capitalei Bişkek au declarat că preşedintele s-a deplasat în sudul ţării, acolo de unde provine clanul său.

Principalul lider al opoziţiei din Kîrgîzstan a anunţat că bilanţul victimelor protestelor antiguvernamentale a ajuns la 100 de morţi. Datele furnizate de autorităţi indică 40 de morţi. Reşedinţa personală a preşedintelui a fost devastată şi incendiată. Vorbind la televiziunea publică pe care ptotestatarii au ocupat-o, Temir Sariev a precizat că opoziţia a căzut de acord asupra numirii unui nou premier, a unui ministru de Interne şi a unui nou şef al forţelor de securitate, funcţie ocupată acum de fratele preşedintelui.

Vladimir Putin a negat orice implicare a Rusiei în evenimentele violente din fosta republica sovietică.
“Nici Rusia, nici oficialii ruşi nu au vreo legătură cu aceste evenimete. Pe de altă parte, în timp ce preşedintele Bakiev a ajuns la putere criticându-l pe (predecesorul său Askar) Akaiev pentru nepotism, am impresia că el merge acum pe aceeaşi cale”, a spus Putin, citat de Ria Novosti. El a făcut apel la guvernul şi opoziţia kîrgîze să pună capăt violenţelor. Miza controlului asupra săracei republici central-asiatice este poziţia sa geostrategică, care permite sprijinul operaţiunilor din Afganistan. Kîrgîzstanul găzduieşte o bază militară americană şi două ruse. Rusia a acordat un ajutor substanţial Kîrgîzstanului pentru a evacua baza SUA, însă Bakiev a înşelat aşteptările Moscovei.

Evoluţiile recente nu indică o implicare directă a Moscovei în revolta împotriva preşedintelui Bakiev, doar că majorarea de către Rusia a taxelor la combustibilul exportat în Kîrgîzstan şi sistarea unui ajutor de 2,15 miliarde de dolari au dus la creşterea cu până la 30% a preţului utilităţilor. Acesta este principalul motiv invocat de opoziţie pentru protestele de miercuri.

Sursa: cotidianul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *