Actualitate

Raport: Poluarea generată de cărbune ucide anual aproape 23.000 de persoane în UE

Intitulat "Norul negru al Europei: cum țările care utilizează cărbune îi îmbolnăvesc pe vecini", raportul analizează impactul asupra sănătății în 2013 al centralelor din Europa pentru care există suficiente date disponibile, adică 257 de centrale din totalul de 280.

Arderea cărbunilor a generat 18 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră din UE în 2014, amintește raportul.

Emisiile provenite de la centralele pe cărbune au cauzat în 2013 moartea prematură a 22.900 de persoane, precum și zeci de mii de cazuri de boli de inimă, de bronșită și de cancer, potrivit acestui raport realizat de patru ONG-uri — World Wide Fund for Nature (WWF), Climate Action Network (CAN), Health and Environment Alliance (HEAL) și Sandbag.

"Mai mult de jumătate dintre decesele premature din UE ca urmare a poluării prin arderea cărbunelui pot fi atribuite unui număr de 30 de termocentrale", conform raportului.

Efectele cărbunelui asupra sănătății au generat în 2013 costuri între 32,4 și 62,3 miliarde de euro, menționează documentul.

Astfel, raportul respinge "mitul conform căruia cărbunele este o sursă de energie ieftina", a atras atenția Anne Stauffer, director adjunct al HEAL.

Cele cinci țări cele mai afectate de poluarea cu cărbune venită din țările vecine, adaugată la cea produsă de centralele electrice proprii, sunt Germania (3.630 decese premature), Italia (1.610 decese), Franța (1.380 decese), Grecia (1.050 decese) și Ungaria (700 decese).

"Franța are puțin cărbune în mixul energetic, dar este puternic afectată de centralele vecinilor săi", se afirmă în raport.
Cele cinci țări ale căror centrale au provocat cele mai multe decese dincolo de granițele lor sunt Polonia (4.690 de decese premature în afara țării), Germania (2.490 decese), România (1.660 decese), Bulgaria (1.390 decese) și Marea Britanie (1.350 decese).

Particulele fine, care sunt "ingredientul cel mai toxic" de poluare din cărbune, au făcut aproximativ 19.000 de decese sau 83 la sută din total. Aceste particule au un diametru mai mic de 2,5 microni și penetrează adânc în sistemul respirator și în sânge. Ele se pot deplasa, purtate de curenții atmosferici, la "sute de kilometri" de la locul eliberării lor, se afirmă în document, menționând că în 2013 au fost raportate aproape 12.000 de cazuri noi de bronșită.

În ceea ce privește mercurul rezultat din arderea cărbunelui, el provoacă în Europa, în fiecare an, daune sistemului nervos a mii de fetuși.

"Poluarea aerului este responsabilă pentru milioane de decese în întreaga lume, iar încălzirea globală va agrava problema", a declarat Roberto Bertollini, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe lângă UE. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *