Ultima oră

Referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie

Președintele CEC, Alina Russu, a menţionat că perioada electorală urmează să înceapă cu 45 de zile înainte de 19 noiembrie. Ea specificat că, în prezent, CEC-ul nu dispune de surse financiare planificate pentru organizarea referendumului.

Andrei Volintir, membru CEC, a menţionat pentru agenţie că în scurt timp comisia va aproba devizul de cheltuieli pentru organizarea plebiscitului, iar documentul va fi înaintat spre examinare şi aprobare Ministerului Finanţelor. El a adăugat că la următoarele şedinţe ale comisiei va fi aprobat şi textul care va fi inclus în buletinul de vot, iar ca bază va fi luată propunerea înaintată de Consiliul municipal Chişinău.

Săptămâna trecută, Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie prin care a solicitat autorităţilor organizarea unui referendum pentru demiterea edilului Dorin Chirtoacă. La referendum ar urma sa fie pusă întrebarea "Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general, Dorin Chirtoacă?"

Astăzi, deputaţii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care au cerut să fie declare drept neconstituţionale două articole din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi un articol din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcţie a primarului de Chişinău.

Potrivit datelor CEC, pentru ca referendumul pentru demiterea primarului capitalei să fie validat la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei 647203 alegătorii înscrişi pe liste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *