Actualitate

Reforma administraţiei publice centrale şi cea a sistemului electoral, discutată cu ambasadorii statelor UE

Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, ”președintele Parlamentului a informat diplomații despre reforma sistemului electoral și acțiunile întreprinse până în prezent în procesul de examinare a proiectelor de lege care vizează modul de alegere a deputaților, înregistrate în Parlament”.

În particular, Andrian Candu a amintit despre cele cinci dezbateri publice organizate la acest subiect, dintre care trei în Parlament cu participarea tuturor partidelor parlamentare, a societății civile și a experților electorali. De asemenea, la dezbaterile organizate cu suportul partenerilor internaționali au participat și reprezentanții partidelor extraparlamentare.

Andrian Candu a specificat că Legislativul va vota în lectură finală proiectul privind sistemul mixt de vot doar după publicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, care vor fi luate în calcul.
Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat proiectul noii Legi cu privire la Guvern, menţionând că adoptarea acesteia este primul pas în crearea contextului legal necesar pentru realizarea reformei structurale a administraţiei publice centrale. Printre principalele aspecte incluse în noua lege se regăsesc: divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, delimitarea clară a atribuţiilor

Guvernului, ministerelor şi ale Cancelariei de Stat pentru evitarea dublării acestora, consolidarea competenţelor legale ale Cancelariei de Stat, fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, dar şi aplicarea unei noi terminologii juridice, ajustată la evoluţiile în materie de drept.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *