Ultima oră

Reforma Guvernului, votată în lectură finală

Șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan a declarat anterior că amendamentele propuse de deputați nu schimbă conceptul documentului, ci doar unele formulări.

„Au fost acceptate cam 70% dintre amendamente, însă ele se referă la anumite formulări/precizări. În cazul celor care nu au fost acceptate, noi am argumentat de ce ele nu sunt oportune”, a precizat Ciocan.

Amintim că Parlamentul a votat săptămâna trecută în prima lectură proiectul cu privire la Reforma Guvernului. Inițiativa a fost susținută cu majoritatea voturilor din cei 76 de deputați prezenți în sală. Opoziția a criticat acest proiect, menționând că în textul proiectului sunt o serie de neclarități și lacune.

În cadrul dezbaterilor din prima lectură, deputații au atras atenția că inițiativa prevede acordarea unor împuterniciri suplimentare Guvernului.

„Proiectul prevede că modul de elaborare, examinare, adoptare și emitere a hotărârilor, ordonanțelor și dispozițiilor Guvernului se stabilește de Guvern. Parlamentul prin lege stabilește, nu Executivul”, a precizat liberal-democratul Tudor Deliu.

Liberalul Lilian Carp s-a arătat nemulțumit de prevederile proiectului ce țin de transparența activității Guvernului.

„Prim-ministru va decide dacă ședința este publică sau nu. Dar prin lege nu este stipulat ca ședințele să fie publice? Sau ne vom trezi din nou cu o decizie de Guvern unde pe ascuns se scot miliarde de lei din Fondul valutar al BNM?”, a întrebat el pe șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, care a prezentat proiectul.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că până la sfârșitul lunii iulie va veni în Parlament cu noua componență a Guvernului. 

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *