Actualitate

„Registru-Corect”: Insinuările actualei conduceri MAIB nu au niciun temei legal

Astfel, insinuările făcute în comunicatul informativ menţionat nu au nici un temei legal.

„Luând în considerare atenţia sporită către tranzacţiile cu valorile mobiliare ale băncii în cauză în ultimii ani, acţiunile registratorului ce ţin de transferul dreptului de proprietate au fost extrem de exigente şi precaute. Înregistrările transferului dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare de către registratorul independent au fost rezultatul prezentării de către acţionari spre executare a documentelor prevăzute de legislaţia ce reglementează piaţa valorilor mobiliare, ca urmare a tranzacţiilor bursiere şi extrabursiere”, informează un comunicat al „Registru-Corect”.

Mai mult, potrivit Registratorului Independent, la examinarea documentelor s-a constatat clar faptul că vânzătorii, proprietarii acţiunilor (printre care şi rezidenţi ai altor state precum Slovenia) au confirmat atât organelor de resort competente, cât şi registratorului faptul înstrăinării acţiunilor şi veridicităţii documentelor prezentate. „Astfel, în situaţia în care acţionarii Băncii au prezentat setul necesar de documente, prevăzut de legislaţie pentru înregistrarea tranzacţiilor cu acţiunile Băncii şi nu a existat vreo interdicţie a organelor competente de a înregistra tranzacţiile cu acţiunile MAIB, Registratorul nu a avut dreptul şi niciun temei să refuze înregistrarea tranzacţiilor, fiind obligat în acest sens de legislaţia în vigoare”.

Totodată, „Registru-Corect” informează că ceea ce ține de afirmările precum că au loc unele atacuri raider menţionează: „Atacul raider este instituirea controlului deplin asupra unei companii atât în sens fizic, cât şi în sens juridic împotriva voinței conducătorilor și/sau proprietarilor acesteia. Deosebim mai multe aspecte ale „atacurilor raider”, începând cu nişte activităţi absolut legale, care ar putea fi calificate ca un gen de afaceri. Nu poate fi vorba de anumite atacuri raider sau fraude, după cum afirmă conducerea MAIB, în condiţiile în care proprietarii acţiunilor au încheiat contracte de vânzare – cumpărare a acţiunilor, iar cumpărătorul a achitat costul lor conform prevederilor contractuale, ce a fost acceptat de către vânzător”, informează „Registru-Corect”.

Astfel, Registratorul Independent, în lipsa unor dovezi certe nu poate submina un organ de anchetă, împuternicit să efectueze investigaţii suplimentare în vederea stabilirii dacă cumpărătorii acţiunilor sunt persoane afiliate sau acţionează în beneficiul unei persoane terţe şi să califice acest fapt. De fapt, nici organele de stat, competente în acest domeniu, nici până la data de azi, nu au confirmat faptul afilierii, toate declaraţiile fiind făcute numai pe bază de presupuneri.

Drept confirmare a legalităţii acţiunilor Registratorului este şi declaraţia BNM, ce a confirmat că legalitatea contractelor nu este pusă la îndoială.

„Considerăm această abordare din partea unor persoane cu funcţii de răspundere din cadrul băncii, bazate numai pe presupuneri, drept o tentativă de a induce în eroare opinia publică şi organele de stat, de a influenţa activitatea registratorului independent, de a-i discredita imaginea în scopul subordonării activităţii lui exclusiv intereselor executivului SA, neluând în considerare drepturile acţionarilor acordate prin Lege”, menționează în încheiere comunicatul „Registru-Corect”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *