Carte

„Republica”, la Salonul Internaţional de Carte

Cenaclul „Republica” are doar trei luni de la înfiinţare, însă până acum au trecut pe acolo: Mugur Grosu – care se întoarce pentru Salon, Iulian Ciocan, Diana Iepure, Florin Hălălău, Oleg Carp, Victor Bucătaru, Mihail Vakulovski. Noi, republicanii, vom participa efectiv şi afectiv la deschidere şi încheiere, însă pe 1 şi 2 septembrie vom avea un adevărat tron în incinta Bibliotecii, dar nu pentru vreun rege şi nici pentru împăraţi. Nu poate exista o republică adevărată cu un singur vorbitor. Poeţii cetăţii vor primi tronul rând pe rând.

Mugur Grosu – de această dată – va veni cu ultimul său volum Troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot (Editura „Vinea”, Bucureşti, 2009) şi va realiza un atelier experimental împreună cu membrii cenaclului şi cu toţi doritorii. Se pare că nu doar noi l-am plăcut pe el când a fost invitat la „Republica”, ci şi el e bucuros să se întoarcă. Din oră în oră se vor aşeza în fotoliu autorii chişinăuieni: Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Mihaela Perciun, Alexandru Vakulovski, Ecaterina Bargan, Ion Buzu şi subsemnata. Pe lângă lecturi vor fi şi întâlniri de grup. Cu „Republica” în open mic, cu atelierul de scriere creativă Vlad Ioviţă, cu redacţia Revistei la Plic şi – nu în ultimul rând – cu o parte din autorii antologaţi în Tiuk! Antologie de proză KLU.

În seara zilei de 2 septembrie vom lansa cartea În gura foametei de Alexei Vakulovski (Editura Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti, 2011). Pe lângă prezentarea cărţii de către Dumitru Crudu, se vor lectura mici fragmente, iar la eventualele întrebări va răspunde Alexandru Vakulovski care – în calitate de fiu – poate da lămuriri în plus despre modul în care s-a născut această carte cutremurătoare despre foametea din 1946 în satul Antoneşti.

Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de literatură amintindu-le că fiecare poate să vină cu o creaţie proprie, cu un poet preferat, cu sugestii şi idei. În curând vom publica programul detaliat pe blogul cenaclului www.cenaclulrepublica.blogspot.com.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *