Actualitate

Republica Moldova: anual 500 de oameni sunt traumatizaţi la locul de muncă

Datele au fost prezentate de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Mondiale pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă.

Preşedintele confederaţiei, Oleg Budza, a menţionat că indicii maladiilor profesionale sunt destul de nesemnificativi şi se află în descreştere din an în an. Dacă în anul 2012 au fost înregistrate 12 cazuri de boli profesionale, apoi pe parcursul anului 2014 în Republica Moldova nu au fost înregistrate boli profesionale.

Budza a precizat însă că indicii maladiilor profesionale sunt mici nu din cauza că avem condiţii de muncă bune, ci din cauza sistemelor învechite de diagnosticare. „Suntem convinşi că acest fenomen ia amploare la noi în ţară din cauza finanţării insuficiente la dotarea laboratoarelor sanitare cu aparataj modern”, a accentuat liderul sindical.

Totodată, acesta a menţionat că din cauza unui sistem de asigurări sociale de stat, moştenit din secolul trecut, patronii nu sunt cointeresaţi economic şi nu sunt impuşi de Guvern să asigure condiţii decente de muncă, să asigure sănătatea şi integritatea corporală celor care produc bunurile materiale.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *